Antena 3 CNN Politică Alegeri parlamentare Calendarul alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024, de Ziua Națională a României. Când începe oficial campania electorală

Calendarul alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024, de Ziua Națională a României. Când începe oficial campania electorală

cabine votare alegeri
Cabine de vot cu perdele in culorile drapelului României. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    10 Sep 2024   •   08:46

Calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2024, desfăşurate la data de 1 decembrie, a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1.034 din 21 august 2024, transmite Agerpres.

Potrivit calendarului, campania electorală debutează la 1 noiembrie şi se încheie la 30 noiembrie, ora 7.00. De asemenea, până la 10 septembrie, partidele politice, organizaţiile minorităţilor, precum şi alianţele politice pot depune la Biroul Electoral Central protocoalele de constituire a eventualelor alianţe electorale.

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale în 2024 au loc în trei duminici consecutive

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale în 2024 au loc în trei duminici consecutive: 24 noiembrie - primul tur al alegerilor prezidenţiale; 1 decembrie - alegerile parlamentare; 8 decembrie - al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Alegerile parlamentare din România se desfăşoară la 1 decembrie 2024, în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 98/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024 şi în baza Hotărârii de Guvern nr. 755 din 4 iulie 2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024.

Până la data de 7 septembrie 2024, Autoritatea Electorală Permanentă a putut să comunice Biroului Electoral Central numărul alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi numărul de semnături necesar pentru susţinerea candidaturilor la nivel naţional, precum şi în fiecare circumscripţie electorală. 

Până când se pot înregistra românii cu reședința sau domiciliul în străinătate care vor să voteze 

Până la 10 septembrie, partidele politice, organizaţiile minorităţilor, precum şi alianţele politice pot depune la Biroul Electoral Central protocoalele de constituire a eventualelor alianţe electorale.

Alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate, pot să se înregistreze în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opţiunea pentru votul la secţia de votare până la data de 16 septembrie. Înscrierea se poate face online, pe site-ul votstrainatate.ro.

Termenul limită până la care partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot depune listele de candidaţi este de 2 octombrie. De asemenea, până la 4 octombrie, Biroul Electoral Central se pronunţă, prin decizii, în sensul admiterii sau respingerii candidaturilor.

Alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă până la 17 octombrie. Înscrierea se face online pe site-ul online, pe site-ul votstrainatate.ro. Tot până la 17 octombrie, competitorii electorali pot depune listele de candidaţi şi candidaturile independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

19 octombrie este data până la care Birourile electorale de circumscripţie admit sau resping candidaturile pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripţiile electorale din ţară.

Când se stabilește ordinea candidaților pe buletinele de vot

Până în 22 octombrie, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri trebuie să stabilească şi să depună semnele electorale la Biroul Electoral Central (BEC). Urmează ca BEC să le înregistreze sau să le respingă până la data de 26 octombrie.

În 28 octombrie, Birourile electorale de circumscripţie constată rămânerea definitivă a candidaturilor pentru circumscripţiile electorale din ţară. 

La 30 octombrie, preşedintele biroului electoral de circumscripţie stabileşte, prin tragere la sorţi, ordinea în care se tipăresc numele candidaţilor pe buletinul de vot în circumscripţiile electorale din ţară.

Până la 1 noiembrie, Biroul Electoral Central trebuie să aducă la cunoştinţa publicului semnele electorale, în timp ce primarii, cu ajutorul prefecţilor, aduc la cunoştinţa publică delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare şi a sediilor acestora.

Tot până la 1 noiembrie, primarii stabilesc şi asigură locurile speciale pentru afişajul electoral.

Data la care începe oficial campania electorală

Campania electorală debutează la 1 noiembrie şi se încheie la 30 noiembrie, ora 7.00.

Până la 16 noiembrie, Regia Autonomă "Monitorul Oficial" imprimă buletinele de vot, compania Naţională "Imprimeria Naţională" - S.A trebuie să confecţioneze timbrele autocolante, iar Regia Autonomă "Monetăria Statului" confecţionează ştampilele cu menţiunea "VOTAT".

Până la 21 noiembrie, primarii au obligaţia de a pune la dispoziţia partidelor politice, a alianţelor politice, a alianţelor electorale şi a organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor a unui extras din Registrul electoral, cuprinzând alegătorii din respectiva unitate administrativ-teritorială, respectiv numele, prenumele, data naşterii şi domiciliul, precum şi secţia de votare la care au fost arondaţi, pe suport electronic sau hârtie.

Cu maximum 3 zile înaintea datei votării, adică până la 28 noiembrie 2024, ora 24:00, are loc depunerea sau livrarea plicurilor exterioare conţinând documentele de vot, prin corespondenţă, la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă. 

Programul de votare la alegerile parlamentare din 1 decembrie

Cu o zi înainte de alegeri, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară au obligaţia de a afişa la loc vizibil, la sediul secţiei de votare, câte două exemplare din buletinele de vot, vizate şi anulate de preşedintele biroului electoral de circumscripţie.

La 30 noiembrie 2024, ora locală 7:00, începe prima zi de votare în străinătate. Votarea în străinătate are loc până la 1 decembrie, ora 21:00.

La 1 decembrie, ora 7:00, începe votarea în ţară.

Alegătorii români din ţară şi din străinătate, care la 1 decembrie, ora 21.00, se află la la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la ora 21.00 se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot continua votarea până la ora 23.59.

×
Citește mai multe din Alegeri parlamentare
» Vezi toate știrile din Alegeri parlamentare
Cele mai noi știri
Parteneri
x close