Antena 3 CNN Politică Alegeri parlamentare Alegeri Parlamentare 2024. BEC: Românii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu pot vota cu urna specială

Alegeri Parlamentare 2024. BEC: Românii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu pot vota cu urna specială

Mia Lungu
4 minute de citit Publicat la 22:22 16 Sep 2024 Modificat la 22:22 16 Sep 2024
alegeri romania urna votare vot
Alegeri în România, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Biroul Electoral Central pentru alegerile parlamentare 2024 a adoptat, luni, o decizie privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, potrivit Agerpres.

Conform deciziei, alegătorul, care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizate în ţară, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale, dacă are domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală din ţară în care se află secţia de votare.

"Alegătorii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale", prevede documentul adoptat.

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se va depune la cea mai apropiată secţie de votare, în preziua votării, între orele 18:00 şi 20:00.

Prin excepţie de la aceste prevederi, cererile de vot prin intermediul urnei speciale vor putea fi depuse la biroul electoral de circumscripţie de la nivel judeţean sau la oficiul electoral de sector al municipiului Bucureşti cel mai târziu la data de 29 noiembrie 2024, ora 17:00, fizic sau prin mijloace electronice.

Totodată, cererea de vot cu ajutorul urnei speciale poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde, în mod obligatoriu, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa alegătorului netransportabil (conform menţiunilor din actul de identitate ori din dovada de reşedinţă, după caz), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoţită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate; din conţinutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilităţii alegătorului de a se autodeplasa la sediul secţiei de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma "persoană netransportabilă".

Nu este obligatorie prezentarea unei adeverinţe medicale care să fie eliberată de medicul de familie al alegătorului, a mai stabilit BEC. 

BEC: Listele susţinătorilor pentru dosarul de candidatură - depuse până cel târziu pe 30 septembrie

Biroul Electoral Central pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor în anul 2024 a decis, luni, că, pentru depunerea dosarelor de candidatură în oricare dintre circumscripţiile electorale, lista susţinătorilor cuprinzând cel puţin 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional se depune la BEC cel mai târziu la data de 30 septembrie.

"Pentru depunerea dosarelor de candidatură în oricare dintre circumscripţiile electorale însoţite de dovada depunerii listelor de susţinători la Biroul Electoral Central obţinute în condiţiile art. 54 alin. (1) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, lista susţinătorilor cuprinzând cel puţin 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional se depune la Biroul Electoral Central cel mai târziu la data de 30 septembrie 2024", se precizează în decizia BEC.

De asemenea, "pentru depunerea dosarelor de candidatură în oricare dintre circumscripţiile electorale, cu excepţia circumscripţiei electorale nr. 43, însoţite de dovada depunerii listelor de susţinători la Biroul Electoral Central obţinută în condiţiile art. 54 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, lista susţinătorilor cuprinzând cel puţin 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional se depune la Biroul Electoral Central cel mai târziu la data de 15 octombrie 2024", se mai arată în document.

BEC menţionează că această decizie a fost luată având în vedere că "legislaţia în vigoare nu stabileşte termenul de depunere a listei de susţinători cuprinzând cel puţin 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional în vederea beneficierii de dovada emisă de Biroul Electoral Central în baza căreia se pot depune liste de candidaţi în toate circumscripţiile electorale".

Biroul Electoral Central mai arată, printre altele, că, "din practică, verificarea listelor de susţinători depuse de o formaţiune politică durează aproximativ 4 ore, precum şi faptul că ultimele zile premergătoare termenului de depunere a candidaturilor sunt zilele în care marea majoritate a competitorilor electorali aleg să depună dosarele de candidatură".

Conform calendarului electoral, data de 2 octombrie este termenul-limită pentru depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor la circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, precum şi depunerea listelor de candidaţi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru toate circumscripţiile electorale.

Totodată, 13 octombrie este termenul de rămânere definitivă a candidaturilor pentru circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării şi a candidaturilor organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru toate circumscripţiile electorale, iar 17 octombrie - termenul-limită pentru depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente în circumscripţiile electorale din ţară de către partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale.

×
Parteneri
x close