Concret, la un buget care reprezintă echivalentul a 60 de milioane de euro, investițiile se ridică la 600 de milioane de euro.
Potrivit șefului Consiliului Județean, investițiile în Sănătate depășesc 120 de milioane lei, spitalul județean a fost reabilitat și, de asemenea, aeroportul local a fost modernizat cu peste 130 milioane lei. Astfel, un drum pe calea aerului între București și Baia Mare se face în 50 de minute.
Secretul acestor performanțe ține de accesarea și utilizarea banilor europeni.
Ionel Bogdan spune că, în acest sens, s-a inspirat din exemplul lui Ilie Bolojan, un liberal cu state vechi în administrația locală, președinte al Consiliului Județean Bihor.
Bogdan este, el însuși, președinte de Consiliu Județean în Maramureș.
În plus, candidează din partea PNL la primăria municipiului Baia Mare.
GALERIE FOTO:
Președinte de Consiliu Județean: "Fără fonduri europene, nicio șansă pentru investiții ample"
"Fără bani europeni, nu am avea nicio șansă să reabilităm școli și spitale, să investim în infrastructură și să modernizăm localitățile", recunoaște el.
Președintele CJ Maramureș susține că administrația locală a pus în aplicare proiecte ample de investiții care au generat locuri de muncă, investițiile fiind un mix între banii din bugetul local, creditele de investiții și fondurile europene.
"Localitățile care au proiecte cu bani europeni au un avans considerabil față de cele care nu au accesat acești bani. Suntem un exemplu de cum pot fi atrași fonduri europene într-un timp foarte scurt. Și le-am cheltuit eficient.
Bugetul local al Consiliului Județean este de sub 60 milioane euro, dar noi am reușit să ridicăm la peste 600 milioane euro bugetul de investiții, prin atragerea fondurilor necesare acestora", a precizat Ionel Bogdan.
Administrator public de județ: "În toamnă, dăm drumul la contractare pentru centura metropolitană"
Bogdan Ștețco, administrator public al județului Maramureș și candidat PNL la președinția Consiliului Județean Maramureș, a menționat investițiile în infrastructura județului pentru care principala sursă de finanțare sunt banii europeni.
"Consiliul Județean a demarat în premieră lucrările la centura metropolitană, pentru o legătură mai bună pentru locuitori și pentru cei care tranzitează zona. Lucrăm mult pe partea de studii geotehnice pentru legarea de autostradă. În toamnă, va fi finalizată documentația și putem să dăm drumul la contractare.
Deschidem Maramureșul și prin podul peste Tisa, o investiție care leagă România de Ucraina. Acum avem un pod istoric vechi, care limitează tonajul mașinilor.
Prin programul Anghel Saligny, avem în reabilitare drumuri județene pentru care suntem în faza licitațiilor. De asemenea, lucrăm la centuri ocolitoare pentru mai multe localități, ceea ce va asigura o traversare rapidă a județului", a precizat acest oficial.
Foto (colaj principal și galerie): Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, imagine din Cimitirul Vesel de la Săpânța, Biserică greco-catolică în Baia Mare, Mănăstirea Bârsana, biserică de lemn în Maramureș, vizită la Baia Mare, în 2022, a ministrului german pentru Cooperare Economică, Svenja Schulze