Antena 3 CNN Politică Alegeri europarlamentare Topul celor mai cheltuitoare partide la Europarlamentare. De unde au venit banii şi care politicieni au scos cel mai mult din propriul buzunar

Topul celor mai cheltuitoare partide la Europarlamentare. De unde au venit banii şi care politicieni au scos cel mai mult din propriul buzunar

Partidele politice au cheltuit aproape 80 de milioane de lei pentru campania electorală la Europarlamentare. Iată care sunt formaţiunile ce au investit cel mai mult, dar şi de unde vin aceşti bani.

Topul celor mai cheltuitoare partide la Europarlamentare. De unde au venit banii ?i care politicieni au scos cel mai mult din propriul buzunar
Topul celor mai cheltuitoare partide la Europarlamentare. De unde au venit banii şi care politicieni au scos cel mai mult din propriul buzunar
de Cătălina Mănoiu    |    04 Iun 2024   •   11:56

80 de milioane de lei au fost declarați ca fiind cheltuiţi până la data de 30 mai. Pe măsură însă ce ne apropiem de ziua alegerilor, ne așteptăm ca această sumă să crească.

Cele mai mari venituri au fost declarate de Partidul Social Democrat pentru alegerile europarlamentare. De la 12 candidați, PSD a reușit să strângă aproximativ 12 milioane de lei și partidul a făcut transferuri de aproximativ 30 de milioane de lei.

În top, pe locul doi, avem Partidul Național Liberal, unde nouă candidați au contribuit cu 7,6 milioane de lei și, foarte important, niciun fel de transfer nu s-a făcut din partea partidului până pe 30 mai.

Pentru alegerile europarlamentare, pe locul trei află AUR, care a strâns contribuții de aproximativ 15 milioane de lei de la 13 candidaţi. Este partidul care a strâns cel mai mult din contribuții de la candidați, având și transferuri de 850.000 lei.

Pe următorul loc se află USR, cu contribuții de la opt candidați de aproximativ 400.000 lei și transferuri făcute din partea partidului de peste 4 milioane de lei.

La PUSL avem cea mai mică contribuție din partea candidaților. Un candidat a contribuit cu 500 lei şi s-au făcut transferul de la partid de 2,4 milioane de lei.

Topul candidaților care au cotizat cel mai mult la campania pentru Europarlamentare

Iată şi topul candidaților care au cotizat cel mai mult. Sunt surprize în acest top, pentru că, de exemplu, Ciprian Iepure este pe lista PNL-PSD, însă nu ocupă un loc eligibil. Cu toate acestea, a cotizat 2,4 milioane de lei, bani luați din împrumuturi.

La PSD îl avem pe Florin Cârciu, care a cotiza cu 2,4 milioane de lei din venituri proprii și de asemenea, și Vasile Dâncu a dat pentru campania la Europarlamentare 2 milioane de lei, tot din venituri proprii.
Avem o surpriză la AUR, pentru că aici sunt candidați care nu sunt pe locuri eligibile, însă au făcut contribuții substanțiale - 2,3 milioane de lei, asta deși, potrivit declarațiilor de avere, o să vedem că veniturile lor sunt substanțial mai mici.

Topul cheltuielilor pe care le-au făcut candidații pentru Primăria Capitalei

Avem, de asemenea și un top al cheltuielilor pe care le-au făcut candidații pentru Primăria Capitalei.

Cele mai mari venituri au fost declarate de Gabriela Firea 600.000 lei, din împrumut. Este urmată de Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan. Avem de asemenea și o surpriză, dacă ne uităm la Sebastian Burduja sau la Diana Șoșoacă. Aceștia nu au contribuit pentru campanie în calitate de candidați.

×
Citește mai multe din Alegeri europarlamentare
» Vezi toate știrile din Alegeri europarlamentare
Cele mai noi știri
Parteneri
x close