Anul trecut, România a fost pe primul loc în Uniunea Europeană la suprafața cultivată cu floarea soarelui și porumb, potrivit datelor Oficiului de Statistică.
”În 2024 ne vom concentra pe măsurile pentru creșterea producției interne. Avem două domenii strategice, construcțiile și agricultura, în care vom investi masiv”, spunea Marcel Ciolacu, la începutul anului.
De la preluarea guvernării PSD s-au acordat deja aproape 8 miliarde de lei garanții pentru programe din agricultură și industrie alimentară. În primele patru luni din acest an, au fost deja plătite subvenții pentru agricultori în valoare totală de peste 5 miliarde de lei, adică peste un miliard de lei pe lună. Din această sumă doar 1,53 miliarde de lei au provenit de la bugetul de stat, în timp ce 3,82 miliarde de lei au fost cu finanțare europeană. Aceste cifre completează bugetul record de investiții prevăzut de Guvernul Ciolacu pentru anul acesta.
”Este prima dată în România când avem 41 de miliarde în primele patru luni cheltuieli pe investiţii, atât din bugetul de stat, cât şi din fonduri europene. (….) La sfârşitul anului vom avea una dintre primele două creşteri economice din Europa şi din UE, vom avea o încadrare în deficitul asumat şi vom avea o dezvoltare fără precedent în România, pentru că toate aceste investiţii se vor multiplica şi în zona economică”, a declarat Marcel Ciolacu, la Târgoviște.
Aceste investiții în agricultură și mai ales în producția alimentară de la noi din țară sunt componente extrem de importante pentru creșterea producției interne. Producția internă înseamnă inclusiv prețuri mai mici la raft pentru alimente, dar și creșterea exporturilor a produselor finite, nu doar a materiei prime.
Între timp, la propunerea PSD, alimentele de bază au adaosul comercial plafonat la maximum 20%, ceea ce înseamnă prețuri mai mici la raft cu aproximativ 20 de procente.
Ciolacu vrea mai mulți bani de la Bruxelles pentru agricultură
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, să direcționeze în continuare resurse financiare semnificative către sectorul agricol european și în viitoarea Politică Agricolă Comună. Discuția a avut loc la Palatul Victoria, într-o vizită pe care comisarul european a făcut-o în țara noastră.
"În viitoarea Politică Agricolă Comună, Guvernul României susţine alocarea, în continuare, a unor resurse financiare consistente către sectorul agricol european, pentru protejarea fermierilor şi asigurarea competitivităţii Uniunii Europene pe pieţele globale. Avem nevoie de o abordare cuprinzătoare care să ia în calcul atât aspectele economice, cât şi pe cele sociale, inclusiv elementele de dezvoltare rurală. Este necesară simplificarea regulilor şi mecanismelor de implementare ale Politicii Agricole Comune, astfel încât aceasta să se poată adapta mai uşor la evenimentele geopolitice şi climatice neprevăzute", a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întâlnirii.
În discuția avută cu comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, s-a pus accentul pe importanța protejării fermierilor și asigurarea competitivității UE pe piețele globale.
Marcel Ciolacu a pledat pentru o abordare cuprinzătoare, care să ia în considerare atât aspectele economice, cât și cele sociale, subliniind necesitatea simplificării regulilor și mecanismelor de implementare. De asemenea, a solicitat eliminarea diferențelor între nivelul subsidiilor acordate la hectar pentru statele membre UE.
Totodată, a subliniat importanța monitorizării atente a evoluției comerțului cu produse agro-alimentare dintre UE și Ucraina pentru a evita distorsiunile pe piața europeană care ar putea afecta producătorii români.
Material susţinut de PSD