Antena 3 CNN Politică Agitaţie în PSD: Retragerea lui Iliescu, strategie înainte de Congres sau saturaţie?

Agitaţie în PSD: Retragerea lui Iliescu, strategie înainte de Congres sau saturaţie?

Agitaţie în PSD: Retragerea lui Iliescu, strategie înainte de Congres sau saturaţie?
16 Feb 2010   •   15:39

La doar o zi după retragerea lui Adrian Năstase din cursa pentru calitatea de lider al PSD şi în aceeaşi zi în care Ilie Sârbu a anunţat că se retrage din toate funcţiile deţinute în partid, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a ameninţat marţi că este decis să se retragă din această funcţie simbolică dacă delegaţii partidului vor consfinţi, prin votul lor, bazele scindării partidului. Potrivit unor surse social-democrate, gestul posibil al seniorului pesedist nu este privit cu prea multă îngrijorare de membrii taberei Geoană, care cred că Iliescu încearcă să aplice o nouă strategie într-o ultimă tentativă de a se pune de-a curmezişul adoptării votului pe liste pentru viitoare conducere a PSD. Mizând pe imaginea sa de patriarh al social-democraţiei, Iliescu ar viza în fapt influenţarea delegaţilor la Congres pentru a obţine respingerea votului în bloc a viitoarei echipe de conducere.

Mai mult, apropiaţii liderului PSD, Mircea Geoană nu cred că Iliescu va merge până la capăt cu această ameninţare. ?Nu se va mulţumi doar cu calitatea de simplu membru de partid. Nu este stilul său. A mai avut astfel de intervenţii în cadrul unor şedinţe al Biroului Permanent al partidului. Ne-a sugerat, nu de puţine ori, că funcţia de preşedinte de onoare ar trebui desfiinţată, deoarece este inutilă? au precizat sursele citate.

Ion Iliescu are o funcţie onorifică în partid, cea de lider de onoare. În această calitate poate participa la toate şedinţele forurilor de conducere ale PSD. Asta nu înseamnă că opiniile sale nu sunt din ce în ce mai ignorate de colegii mai tineri.

Un preşedinte de onoare orgolios

Iliescu a avut în trecut o serie de ieşiri pe tema calităţii sale de preşedinte de onoare al PSD. În timpul pregătirilor pentru campania prezidenţială, Iliescu şi-a pus colegii să aleagă : ori el, ori Cozmin Guşă, pe atunci proaspăt consilier cooptat de Mircea Geoană în staff-ul său electoral. Preşedintele de onoare a ameninţat atunci că dacă îl va vedea pe fostul secretar general al formaţiunii, la vreuna dintre şedinţele partidului, va cere ca acesta să plece: ?Ori el, ori eu! Dacă-l văd pe individul ăsta la vreo şedinţă de-a noastră, mă pierdeţi de muşteriu? avertiza atunci Iliescu.

Nu la fel a pus problema liderul de onoare în momentul în care membrii grupului de la Cluj, Vasile Dâncu şi Ioan Rus au pus sub semnul întrebării prezenţa sa la şedinţele conducerii PSD. Atins de consideraţiile celor doi social-democraţi clujeni, Iliescu a sărit în această iarnă ca ars, s-a apărat comparându-şi propria persoană ca fiind la fel de importantă pentru PSD cum a fost Coposu pentru PNţCD şi i-a încondeiat pe criticii săi drept ?cârcotaşi pe la margini? care au avut "o influenţă nocivă" asupra PSD.

"PNţCD, în momentul în care a disparut Coposu, a dispărut şi partidul. Eu cred că este greşit din partea unor militanţi să se dezică de cei care au fondat partidul şi cei care au. Daca mai am influenţă, de ce mai am influenţă? Dacă nu ar fi importante lucrurile pe care le spun, nimeni nu este obligat să le urmeze şi adeseori nu urmează sfaturile mele. Pentru mine este cel mai comod, cel mai simplu să mă retrag să-mi scriu memoriile, daca acest lucru îl va considera partidul. Se va pronunţa congresul dacă prezenţa mea este jenantă pentru cineva? a reacţionat Iliescu.

Se vrea influenţarea votului

Se pare însă că Iliescu a decis să nu mai aştepte dezicerea Congresului de el, iar în prezent ameninţă chiar cu boicotarea acestui for dacă nu va constata o disponibilitate de renunţare la propunerea lui Geoană de votare a echipei de conducere pe liste. Potrivit unor surse social-democrate, Iliescu ar fi făcut cunoscut încă de luni, în cadrul şedinţei CExN, intenţia de se retrage din calitatea de lider de onoare pe motiv că nu ar dori să gireze în această funcţie, modificarea în rău a statutului PSD. În opinia liderului de onoare al PSD, proiectul noului statut, în special introducerea votului pe liste a unei unei echipe de conducere, "riscă să transforme partidul într-o mare de grupuri care se luptă între ele", situaţie care "riscă să rupă partidul".

?Este ultimul său cartuş. Şi el şi Năstase speră că prin astfel de ameninţări de retragere vor influenţa votul delegaţilor cu privire la echipele pe liste, doar că nu mai sunt atâţia nostalgici în partid pe cât cred ei? au conchis sursele citate.

Iliescu recunoaşte: Şi dacă este presiune? Eu vreau să nu adopte votul pe echipe

Strategema a fost recunoscută chiar de Ion Iliescu. Liderul de onoare al PSD a admis că retragerea sa din toate funcţiile deţinute în partid poate fi considerată şi un mijloc de presiune al cărui scop este convingerea delegaţilor la Congres să se pronunţe împotriva alegerii conducerii PSD pe echipe.

?Eu vreau să nu adopte votul pe echipe. Şi dacă e presiune? Depinde care e scopul acestei presiuni! Dacă asta o consideraţi presiune, atunci fac presiune, într-adevăr, ca să conving oamenii să nu adopte o decizie greşită şi periculoasă pentru partid? a afirmat, în această după-amiază, Iliescu, citat de Mediafax.

El a mai precizat că a propus chiar desfiinţarea prevederii statutare privitoare la existenţa unui preşedinte de onoare, precizând că nu este interesat de aceste "chestii onorifice" şi că, la vârsa sa, preferă să îşi gospodărească mai bine timpul, fără a mai fi obligat să participe la toate şedinţele săptămânale de partid.

?Nu am nevoie de o asemenea prevedere statutară şi, la 80 de ani, vreau să-mi folosesc timpul aşa cum vreau eu şi să nu mai fiu obligat să mai merg la fiecare şedinţă săptămânală de BPN şi Comitet Executiv. Să stau mai mult să scriu. Vreau să-mi gospodăresc mai bine timpul?a mai spus Iliescu.



"Este posibil să mă retrag chiar la Congres ca să nu fiu parte la astfel de idei. Am explicat asta în mod explicit în cadrul CExN. Nu au fost prea receptivi membrii CEXn la cuvintele mele. Soarta Partidului Social Democrat nu mă lasă indiferent" a declarase astăzi Iliescu, în direct la Antena 3.

Iliescu a sugerat că transpunerea în realitate a intenţiei sale de retragere va depinde de apariţia unor schimbări pozitive la Congres. Speranţa exprimată de Iliescu? Ca delegaţii să nu voteze introducerea votului pe liste dorită de Geoană. "Este posibil ca Congresul să schimbe acest lucru prin vot", a spus Iliescu referindu-se la votul pe echipe.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ion Iliescu
Cele mai noi știri
Parteneri
x close