Modificările de statut, alegerea liderului de grup al deputaţilor PSD cât şi cea de vicepreşdinte al Camerei deschid activitatea parlamentarilor PSD la începutul noii sesiuni legislative. Dacă tinerii parlamentari PSD conduşi de Nicu Băniciociu îi fac zile negre lui Viorel Hrebenciuc, susţinându-l pe deputatul Ioan Muntean drept contracandidat la postul de lider de grup, aripa Năstase caută să golească de atribuţii funcţia de preşedinte al Consilului Naţional pentru a oferi mai multă importanţă postului de preşedinte executiv, care se preconizează a juca pe viitor rolul doi în partid.
Reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, majorarea numărului de vicepreşedinţi la 19 şi alegerea structurii de conducere centrală pe baza unui vot în bloc pentru candidaţii la preşedinţia PSD sunt principalele modificări care vor fi înaintate de susţinătorii lui mircea Geoană pentru a fi supuse dezbaterii de partid.
Printre propunerile de modificare a statutului PSD se regăseşte şi cea privind reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, funcţie care a fost desfiinţată la congresul din decembrie 2006, după ce fusese deţinută de Adrian Năstase, propunere aparţinând susţinătorilor acestuia.
În contrapartidă, Geoană şi ai săi propun înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, care să nu deţină niciun fel de atribuţii speciale, urmând să fie un simplu locţiitor al preşedintelui, care să îndeplinească sarcinile date prin mandat de liderul PSD.
Aripa Năstase propune ca printre atribuţii să se numere coordonarea departamentelor de specialitate ale partidului, atribuţie preluată de preşedintele Consiliului Naţional, precum şi a secretariatelor executive.
O alt punct care ar putea provoca diferende la viitorul Congtres este modalitatea alegerii echipei de conducere. Una din cele mai importante propuneri de modificare a statului, susţinută cde actualul lider PSD este ca funcţiile de conducere la nivel naţional să fie alese în bloc, ca echipă propusă de candidatul ales preşedinte.
Astfel, fiecare dintre candidaţii la preşedinţia PSD va trebui să supună votului, pe lângă un program politic, o echipă întreagă de conducere, cu preşedinte executiv (sau prim-vicepreşedinte, după caz), secretar general şi vicepreşedinţi.
Varianta votării unei conduceri în bloc nu este, însă, acceptată de toţi liderii importanţi ai partidului, o parte a acestora, precum Adrian Năastase şi Liviu Dragnea, dorind păstrarea actualelor prevederi statutare, prin care competiţia pentru toate funcţiile de conducere este deschisă, competitorii candidând separat pe fiecare funcţie.
Propunerile centralizate de comisia de statut se mai referă la majorarea numărului de vicepreşedinţi de la 15 la 19, o formulă care pare a mulţumi pe mai toţi liderii partidului, ideea oferindu-le posibilitatea concurenţilor pentru postul de preşedinte să-şi recompenseze colegii de partid care le vor susţine candidatura.
Aripa Geoană ar dori prezervarea actualului criteriu de alegere a opt vicepreşedinţi pe regiuni, ceilalţi unsprezece urmând a fi coordonatori departamentelor care vor se vor structura ca un guvern de umbră, menit să monitorizeze activivtatea actualei puteri la guvernare.
Adrian Năstase a mai propus diminuarea la doi ani a mandatului conducerii centrale, iar organizaţia de femei rezervarea a 40% din funcţiile de conducere.
Principalele propuneri de modificare a statutului PSD, centralizate de comisia coordonată de Liviu Dragnea, vor fi supuse dezbaterii Consiliului Naţional, care va avea loc în 4 februarie, decizia finală urmând să fie luată la Congresul extraordinar din 20 februarie.
În paralel, o luptă acerbă se va da şi pentru conducerea grupurilor parlamentare ale PSD. La Cameră, competiţia se va da pentru funcţia de lider al deputaţilor PSD, deţinută de Viorel Hrebenciuc, funcţie pretinsă şi deputatul de Neamţ, Ioan Munteanu.
Tot la Camera Deputaţilor, un post de vicepreşedinte ar urma să fie vacantat prin demisia Danielei Popa. De la Partidul Conservator, emite pretenţii pentru această funcţie Bogdan Ciucă, iar la PSD, doritori sunt Aura Vasile, Bogdan Niculescu Duvăz, Mircea Duşa şi Marian Sârbu.
Marius Vulpe, Antena3.ro