Antena 3 CNN Politică Aflaţi traseiştii din politica românească

Aflaţi traseiştii din politica românească

1 minut de citit Publicat la 19:28 04 Aug 2007 Modificat la 19:28 04 Aug 2007
Aflaţi traseiştii din politica românească
Doar jumătate, dintre actualii parlamentari, se pot lăuda că şi-au început cariera politică, în partidul pe care îl reprezintă azi. Câteva zeci au vizitat două-trei partide, doar în ultimii trei ani. Cei mai mulţi traseişti politici sunt la Partidul Democrat. Liviu Almăşan e, de departe, deputatul care dă clasă la traseism politic. Patru partide în doi ani jumatate e un record greu de egalat. PRM, PC, PNL şi PD - iată traseul urmat în viteză de Almăşan.

Aurelian Pavelescu este un alt exemplu de nehotărâre politică. În Parlament a ajuns ca democrat, dar a plecat urgent la PIN-ul lui Cozmin Guşă, după care a dezertat la ţărănişti. Asta după ce în anii 90 a acumulat o experienţă liberală şi una pasageră la Partidul Dreapta Naţională. Aurelian Pavelescu nu se consideră un ?traseist politic?: ?A fost o armă folosită politic acest traseism. Eu n-am plecat la putere niciodată, am plecat de la un partid la putere la altul aflat în opoziţie extraordinar de dificilă, extraparlamentară.?

Cei doi nu sunt singurii cu multiple escale politice la activ. Peste 200 dintre actualii parlamentari au fost, de-a lungul ultimilor 17 ani, membrii în două sau mai multe partide, unele dispărute sau înghiţite de formaţiunile mari de azi. Iar dacă privim doar ultimii trei ani, 61 de deputaţi şi 17 senatori au făcut slalom printre doctrinele politce. Perdantul absolut este Partidul România Mare care aproape şi-a înjumătăţit rândurile. A pierdut 20 de deputaţi şi patru senatori. Nici liberalii nu stau mult mai bine, rămaşi fără 18 deputaţi şi 9 senatori, toţi plecaţi la PLD-ul lui Theodor Stolojan. Social democraţii au rămas şi ei fără 15 parlamentari, şi au câştigat doar 4, iar conservatorii au înregistrat 9 plecări, dar au primit alţi 5 parlamentari.

Observator

×
x close