Unul din miliardarii-cheie ai sistemului, supranumit şi regele marmurei, Adriean Videanu, s-a plimbat timp de 10 ani din scaun în scaun şi a reuşit să-şi construiască un imperiu din care nu a dat înapoi nimic.
Cazul lui Videanu a fost prezentat joi, la emisiunea
Sinteza zilei, de la Antena 3.
Videanu se numără printre câţiva "grei" ai fostului PDL de care nimeni din justiţie nu a îndrăznit să se atingă.
De-a lungulc areierei sale politice, a fost deputat cu cinci mandate, primar general Capitalei, ministru al Economiei.
În 1987, Adriean Videanu termina Facultatea de Transporturi şi nu ştia că politica avea să-i schimbe viaţa. A început prin a fi preşedintele Organizaţiei de tineret a PD, în perioada 1993- 1996.
Adevăratul "tun" pe care l-a dat Adriean Videanu a fost preluarea fabricii de marmură de la Simeria. În 1997, spunea Mioriţa Videanu despre afacerile familiei "am achiziţionat, în urma procesului de privatizare, 70% din acţiunile Marmosim SA, cea mai mare fabrică de prelucrare a pietrei naturale din ţara noastră".
În primele şase luni ale anului 2004, Videanu a exportat în Bahrein, Germania, Emiratele Arabe Unite, SUA, Sultanatul Omanului, Siria, Italia, Belgia.
Videanu a fost mai mereu în umbra preşedintelui Traian Băsescu, i-a succedat lui Băsescu la Primăria Capitalei, şi nicio stradă nu i-a scăpat în mandatul lui de bordură, de aici i-a venit şi numele de "borduriadă".
Cea mai mare pagubă a produs-o Videanu prin achiziţionarea unui teren din Mihăileşti.
Mai mult, deşi avea funcţii publice, Adrien Videanu nu şi-a neglijat afacerile, astfel că, în 2011, averea lui era estimată la 60-70 milioane de euro şi, devenea, astfel unul din cei mai bogaţi politicieni români.
Avea şi o explicaţie pentru averea sa: nu fuma şi nu bea.
În 2013, DIICOT punea sechestru pe averea sa, iar Videanu se alegea şi cu un dosar pentru subminarea economiei naţionale, dosar de care nu s-a mai auzit nimic între timp.
În noul Cod Penal, nu mai există fapta de subminarea a economiei naţionale.