Primarul Sorin Oprescu a fost reţinut de DNA pentru luare de mită. Primarul Bucureştiului a fost ridicat de procurorii anticorupţie după ce unul din subordonaţii săi din Primăria Capitalei şi unul dintre oamenii săi de încredere au primit 25.000 de euro din cei 60.000 ceruţi pentru Sorin Oprescu, de la patru denunţători.
Conform DNA, Sorin Oprescu făcea parte dintr-un grup infracţional care cerea şpagă firmelor care aveau contracte cu municipalitatea. Partea primarului era de 10% din valoarea contractelor, deşi informaţiile de mai devreme erau că acesta beneficia de un procent din profitul brut al firmelor contractante.
Realizatorul emisiunii "Secvenţial", Adrian Ursu, a explicat, într-o intervenţie telefonică în emisiunea News Magazine, că momentul acestei arestări pare să coincidă cu momentul în care se aleg candidaţii pentru următorul tur de alegeri contând pentru Primăria Capitalei.
Adrian Ursu a amintit, totuşi, că procurorii DNA au acţionat repede în acest caz, spre deosebire de cazul Mircea Băsescu, în care nu s-au mai dus până la acesta acasă, pentru a căuta banii pe care susţinea singur că i-a primit.
"Bun, când faci o percheziţie, ai posibilitatea să găseşti lucruri interesante. Când nu faci o percheziţie, este însă sigur că nu vei găsi nimic, cum s-a întâmplat în cazul lui Mircea Băsescu, unde nu s-au căutat banii în casa în care se presupune că erau banii. Şi anume, în casa lui Mircea Băsescu. În situaţia de faţă, există probabil intenţia de a confirma o parte din lucrurile menţionate în denunţuri, pentru că aşa cum ziceam şi azi, e nevoie de multe dovezi şi foarte consistente pentru a face acest demers unul convingător. Pentru că altfel, fără îndoială, tărâmul speculaţiilor este foarte vast. Sorin Oprescu este o persoană cu o notorietate uriaşă."
"Momentul acestei arestări coincide cu ultimele încercări de a stabili participanţii la competiţia pentru Primăria Capitalei, deci se poate face oricând interpretarea că aşa cum au fost făcute formule gernamentale cu ajutorul unor procurori, e posibil să se regleze şi rezultatul unor alegeri cu ajutorul procurorilor. De asemenea, este foarte important de eliminat confuziile dintr-o astfel de situaţie, între ceea ce pare evidenţa unui semiflagrant, înţeleg că nu a fost chiar o operaţiune ca la carte."
Adrian Ursu a explicat că sunt multe semne de întrebare legate de această arestare şi că este foarte importante dovezile în acest caz.
"Întrebarea este de ce nu a fost surprins momentul încasării banilor găsiţi? Mai este o neclaritate legată de felul în care funcţiona grupul infracţional. Se vorbeşte de un procent care revenea celor din Primărie, inclusiv lui Sorin Oprescu, din profitul brut înregistrat de firmele contractante. Ulterior se vorbeşte de un procent de 10% care ajungea la Sorin Oprescu din, atenţie, valoarea contractului cu firmele respective. Trebuie făcută din nou o corectură contabilicească. Ştim că la Parchet, uneori, cu bilanţul contabil sunt probleme, dar diferenţa dintre profitul brut şi valoarea contractului este destul de evidentă pentru oricine. E foate important ca ce vor aduna procurorii să fie probe, nu doar suspiciuni rezonabile, indicii foarte clare, pentru că Oprescu Sorin este un nume care, într-un fel, este emblematic pentru politicianul nonconformist, pentru politicianul care s-a desprins de partid, care a mers singur la o candidatură la Primăria Capitalei, trebuie făcută cu toate argumentele."