Antena 3 CNN Politică Adrian Năstase, despre statul tot mai slab al României: "O imagine dezastruoasă a instituţiilor"

Adrian Năstase, despre statul tot mai slab al României: "O imagine dezastruoasă a instituţiilor"

Alin Tarnovschi
2 minute de citit Publicat la 21:30 23 Ian 2022 Modificat la 21:30 23 Ian 2022
adrian nastase 23 ianuarie 2022
Adrian Năstase, despre statul tot mai slab al României: "O imagine dezastruoasă a instituţiilor" Sursa foto: Antena 3

"Situaţia de acum este, probabil, cea mai complicată de după încheierea Războiului Rece. În mod evident, apar şi celelalte probleme care sunt sub radarul geopolitic. Una este să te uiţi la întinderea Rusiei, să îţi pui probleme în legătură cu Ucraina, şi alta este viaţa de zi cu zi, cu problemele legate de pandemie, de criza energetică.

Vă aduceţi aminte, după 1990, ideea centrală era că statul trebuie să devină un stat slab. Şi în economie, şi din punct de vedere social. Lucrurile astea se răzbună. Nu poţi să ai un stat puternic, dacă instituţiile nu au autoritate. Vedem ce se întâmplă cu greva spontană de la STB, că nu se acordă atenţie unei hotărâri de instanţă. S-a pierdut, în mare măsură, credibilitatea parchetelor pentru că s-au jucat cu dosare politice.

Chiar în chestiunea pensiilor speciale este o slăbiciune la Curtea Constituţională. Nu poţi să dai o decizie: singurele pensii speciale de care nu vă atingeţi sunt alte noastre, restul puteţi face ce vreţi.

Uitaţi-vă la Iohannis. Pentru mine este de neînţeles. Oamenii sunt preocupaţi că ar putea să înceapă un război, că săptămâna viitoare americanii răspund la un ultimatum al ruşilor, iar Iohannis stabileşte ca dată pentru şedinţa CSAT miercurea viitoare, în loc să o fixeze astăzi sau poate mâine, în aşa fel încât să poată răspunde un mesaj în vederea redactării unor răspunsuri.

Toate aceste lucruri împreună ne dau o imagine dezastruoasă a instituţiilor statului şi de aici un stat eşuat, cum ar zice Iohannis.

Pandemia şi ce se întâmplă acum în lume nu ţine doar de România. Vedem ce s-a întâmplat şi astăzi la Bruxelles cu protestele împotriva restricţiilor. Este vorba despre o dezamăgire faţă de o operaţiune care a avut o ţintă medicală şi a avut o componentă financiară importantă şi se ajunge la situaţia în care se spune că vaccinul nu este atât de important.

Eu am făcut cele trei vaccinuri, dar s-a pierdut din credibilitate. Probabil că nu a fost sau nu este atât de eficient pe cât s-a spus că este. Şi aici sunt nişte jocuri externe pe care nu ştiu dacă noi le-am fi putut controla mai bine.

La început a existat o lipsă de entuziasm pentru vaccinare, atunci când în Israel se ajungea la procente de 70-80%. De ce oare? Am văzut lipsa de încredere încă de la început. Ne protejează usturoiul, ne protejează Dumnezeu, ne protejează Biserica, poate că sunt şi astea sunt soluţii.

Cred că şi comuintatea ştiinţifică şi medicală nu au ştiut să se focalizeze pe nişte răspunsuri. Erau şi chestiuni financiare care au reprezentat un bussiness extraordinar într-o perioadă în care era mai greu.

×
x close