Fostul premier PSD comentează revoluția fiscală aprobată miercuri de Guvernul Tudose.
"In timp ce noi suntem preocupati de cum sa facem ca multinationalele sa nu mai plăteasca deloc taxe, impozite si redevente in Romania, in timp ce diverse persoane rezista impotriva modificarilor pe care vrea sa le faca parlamentul legilor justitiei, legi promovate, in 2004, de „guvernul meu” ( să nu incurcati guvernele!), suntem pe cale să importam, oare, regulile de „bună practică” in materie de secesiune din Catalonia?
Constat o lipsa de responsabilitate inacceptabila a liderilor politici de la noi, preocupati, in acest moment, de mize marunte. Sa va aduc aminte că primul Cod fiscal a fost adoptat in 2003 de catre guvernul pe care l-am condus, pentru unificarea legislatiei in materie si prin abrogarea a peste 40 de acte legislative care produceau un adevarat haos in domeniul fiscal? Da, este nevoie de modificări, din timp in timp, ale legislatiei fiscale. Da, este nevoie ca ele sa fie discutate dar nu de persoane care isi plimbă bicicletele, duminica, prin fata guvernului. Responsabilitatea principală in astfel de momente este a presedintelui României, care ar trebui să mai renunte la drumetii si să incerce să incurajeze dialogul politic pe astfel de teme.
Nu vreau sa adaug mai mult in aceste chestiuni dar consider si eu că mai multă fermitate este necesară. Daca a ajuns la o anumita concluzie, guvernul trebuie sa o aplice, desigur in cadrul permis de Constitutie. Oricum daca nu e bine, tot guvernul va raspunde politic. Faptul ca se tot plimba pentru avize, aprobari pe la Bruxelles, Venetia, ambasade arată o lipsa de hotarare pe care alegatorii o sanctionează. Trebuiau explicate, de la inceput, obiectivele reale ale modificarilor la Codul fiscal, pentru a para „baletul” celor care vor in continuare sa spolieze statul. Unele sindicate vor sa se reinventeze in strada dar ar trebui sa aiba curajul, mai intai, de a construi organizatii sindicale puternice in zona privata", scrie Năstase, pe blog.