El consideră că ?deputaţii noştri europeni vor fi legitimaţi de doar un sfert dintre votanţi. Principiul reprezentativităţii este afectat puternic, iar o reformă necesară în acest moment este, în mod cert, una axată pe reapropierea procesului politic de votanţi.
Cum facem acest lucru? Cu siguranţă nu prin tunsul oilor, nu prin dansuri din buric sau prin participări la chermeze. Poate ar trebui să ne gândim mult mai serios la locul pe care îl acordăm temelor europene în dezbaterea publică. Acum, suntem prizonirii unui cerc vicios: vorbim prea puţin despre politica europeană, considerând că oamenii nu sunt interesaţi?.
Liderul PSD cere a le arăta alegătorilor cum îi afectează deciziile de la Bruxelles în viaţa de zi cu zi, pentru ca oamenii să privească cu interes, iar votul să aibă o miză mai mare.
De asemenea, cere rezolvarea problemelor listelor suplimentare. ?Suspiciunea şi neîncrederea sunt primul semnal că sistemul democratic nu funcţionează cum trebuie?. După ce remarcă faptul că votul pe liste suplimentare a fost într-un procent asemănător cu cel de la alegerile prezidenţiale din 2004- aproximativ 12 procente, Năstase se întreabă dacă ?de vină? ar fi mini-vacanţa de Rusalii?
Politicianul se arată dezamăgit de alegerea Monicăi Macovei, care ?a primit din partea PDL dreptul legitim de a discredita România, cu carnetul de partid la piept, şi pe viitor, deşi, dupa cum aratp Biblitotecarul, conform Statutului PDL, ea ar fi avut nevoie de o vechime în partid de câţiva ani pentru a fi introdusp pe aceste liste!?
Adrian Năstase crede că ?PSD a câştigat de două ori alegerile europarlamentare din România. Mai întâi prin scor, demonstrând că este cel mai mare partid din ţară, şi a doua oară prin numărul de mandate obţinute. Chiar dacă există şi neîmpliniri şi rezultate mai slabe, sub aşteptări, important este că am reuşit să ne clasăm pe prima poziţie?.
Liderul politic avertizează că ?acum urmează analiza interna. Sunt lucruri importante de dezbătut. Spre exemplu, avem confirmarea ca am pierdut teren în zona rurală, fără însă a câştiga urbanul.
Pe final, aş vrea sp remarc faptul cp PSD şi-a dovedit forţa în România, cu ecou pe plan european. Suntem unul dintre puţinele partide din marea familie socialistă care au reuşit să infirme tendinţa generală. Europa trage spre dreapta. Conservatorismul câştigă teren. Mă întreb însă dacă actuala situaţie economică este cea pe care dorim să o conservăm?.
Antena3.ro