Antena 3 CNN Politică Adrian Năstase: PSD are nevoie de o revigorare. Ponta ar trebui să coordoneze departamentele partidului

Adrian Năstase: PSD are nevoie de o revigorare. Ponta ar trebui să coordoneze departamentele partidului

M.Z.
6 minute de citit Publicat la 21:09 13 Mar 2017 Modificat la 21:09 13 Mar 2017
o_1bb4h6hjc1f5v1c3h1ttdteqdr38.jpg
Foto: Agerpres

Adrian Năstase, fost premier, fost președinte al Camerei Deputaților și fost ministru de Externe a analizat situația politică din țară, luni, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.

 

Despre situația politică din țară

Urmăresc, sunt spectator, dar virusul politicii e greu de lasat de-o parte. Dincolo de cursuri, gradinarit de primavara, carti, bloguri, incerc sa spun ce cred despre ce se intampla in jurul meu.

Despre starea din prezent: nedumerire.

Cred ca PSD are nevoie de o revigorare, din starea amorfa, de inactivitate, de lipsa de creativitate. Cred ca e nevoie ca PSD sa inceapa sa faca politica.

Despre Victor Ponta
Cred că Victor Ponta are multa energie in momentul acesta si cred ca ar fi potrivit sa coordoneze departamentele partidului. Are o multime de idei.

Modul in care isi consuma energia in afara partidului e contraproductiva. 
Sa coordoneze departamentele partidului, dar ele acum nu există. Ar trebui sa existe.

Despre ministrul Justiției
La PSD nu au gasit un om din PSD pentru Ministerul Justitiei, Tudorel Toader e un om foarte bun, fara indoiala. Departamentul juridic al PSD nu functioneaza, nu exista.

Despre Grindeanu: Ai gasit pilotul, dar care e planul de zbor?
Un partid nu trebuie doar sa castige alegerile, e extrem de important ca in cei patru ani sa castige bataliile in Parlament. 

Despre un nou partid al lui Ponta
Nu cred ca Victor Ponta vrea sa-si faca partid, cred ca vrea sa arata ca e nemultumit. Are multa experienta, e o persoana cu reactie deosebita.

Partidul pare in momentul de fata ca da bani la tot cartierul, oamenii se bucura, dar sa vedem sustenabilitatea pe termen lung.
Ce s-a intamplat in ultimii ani mi se datoreaza in mare masura: completele de cinci judecatori.

Despre situația din PSD: E nevoie de un sistem de coabitare în interiorul partidului
Eu cred ca iesirea din aceasta letargie nu poate fi realizata decat prin refacerea unui sistem de coabitare in interiorul partidului. De exemplu, cum eram eu cu Antonie Iorgovan sau cu Ion Iliescu sau cu Adrian Păunescu.

Cred ca daca am fi avut alegeri anticipate, cred ca lucrurile ar fi mers altfel si am fi avut 2003-2007, un ciclu guvernamental.

Despre demisia în alb a lui Ponta
Efortul liderului de partid este acela de a tine aproape pe toata lumea. Ideea unei demisii in alb mi se pare neserioasa. Iar Victor Ponta ar trebuie sa nu ofere temeri pentru o discutie legata de bucataria partidului. Eu cred ca e pur si simplu nemultumit.

Cred ca Victor Ponta e iritat ca procurorii il aleargă.

PSD acum nu mai functioneaza pe un model ideologic, si cred ca nici in Europa. Ar ajuta foarte mult ca PSD sa castige mai multe incredere, si daca ar veni cu idei noi specifice stangii.

Despre cine a condus România
Dupa 2005, evident a condus-o Traian Basescu cu diferite instrumente pe care le-a stabilit: ministrul Justitiei Monica Macovei, procurorul general, procurorul-șef la DNA. L-a folosit pe Radu Timofte in serviciile secrete pana l-a stors de informatii. 

In 2006, i-a schimbat pe toti si a pus oamenii lui si apoi se plangea ca oamenii lui i-au omorat pe ceilalti.

Traian Băsescu și-a rezolvat probleme folosind sistemul.

Miza nu e schimbarea unui om, ci schimbarea acestui mecanism care functioneaza intr-o realitate relativ independenta, iar cele care a construit acest sistem este Traian Basescu. Si cand nu a mai putut sa apese pe butoane a pierdut o parte din putere si e prins in acest malaxor.

Schimbarea unui procuror nu va face sa mearga bine lucrurile, problema e de sistem. Traian Basescu a numit mii de judecatori si de procurori, si-a construit o echipa care l-a ajutat. 

Nastase: Europa se prabuseste si pe noi ne preocupa grija pentru MCV
Relatia cu Germania nu mai poate fi construita uniltarel, pentru ca ea a facut cu Franta un punct de vedere care pe noi ne duce in formula de cercuri concentrice, si noi riscam sa nu intram in zona cu Visegrad si sa recadem, in Balcani.

In ce priveste ideea lui Ponta, e minunata, dar pentru tango trebuie un partener. Si Grupul Visegrad e foarte reticent acum in a ne primit alaturi.

Grupul Visegrad e foarte reticent acum in a ne primit alaturi.

Am mers ca niste papagagali la Bruxelles, cu MCV.

Nu ne putem preface la infinit că nu e nimeni la est.

Dar eu sunt mai ingrijorat acum de ce se intampla in Romania, in relatia cu SUA. Problema e sa avem lideri in Romania care sa discute asta.

Despre decizia CCR
Dupa parerea mea, problema nu e juridica, e politica. 

Nastase: Noi nu prea avem politicieni cu vână
Nu prea avem politicieni cu vâna, Tariceanu imi place in ultima vreme, imi place cum reactioneaza, accentele pe care le pune.

Dar si el are niste dificultati in partid, incapacitatea de a le gestiona. Ii pastrez un resentiment, dar imi place.
Politica e un sport de echipă.

Cred ca Liviu Dragnea trebuie sa gaseasca un alt mod de comunicare, si nu pentru a nu fia atacat de unele ziare sau unii politicieni

Nu ii da autoritatea premierului, dupa cum actioneaza, in felul asta ii tai creaca de sub picioare.

Intrebări-fulger
Candidat PSD la prezidentiale: Nu e clar, dar nu va fi Dragnea, nu Ponta, cred ca PSD nu a început sa se gandeasca la acest candidat. Ar putea sa fie femeie.

Iohannis la al doilea mandat: e posibil sa nu mai candideze, are deja probleme. El a venit pe un mesaj de onestitate.

Sfat pentru Grindeanu, sa reuseasca ca premier: Sa invete din experienta celorlalti premieri, sa isi faca o cancelarie a premierului, un departament de comunicare mai solid, un cabinet diplomatic, sa aiba discutii cu presedintele partidului dese. Pare ca Iohannis il cheama pe adjunctul sau la Cotroceni, ce nu e in ordine. Președintele poate sa consulte Guvernul, ii cere premierului, are consilieri care pot merge la ministere. 

Sfat pentru Dragnea, la care tin foarte mult: tin foarte mult ca PSD sa realizeze performanta pe care si-a propus-o. Trebuie sa se concentreze pe activitatea de partid si a Parlamentului, pentru ca nu realizeaza puterea Parlamentului ca un complement la activitatea Guvernului.

Sfat pentru Ponta: sa vorbeasca mai putin la televizor, sa actioneze mai mult cu spirit de echipa. Eventual sa i se ofere, sa ceara departamentele de la PSD.

Despre noul dosar deschis pe numele lui Basescu, posibila condamnare a lui Udrea: Am trecut de perioada in care eram revoltat, eram razbunator ca idee. Mi se pare ca el si-a desenat un destin trist.

Despre grațiere
Problema gratierii nu trebuie tratata separat si asta este o greseala pe care au facut-o colegii de la PSD.

Acum da sentimentul ca se vrea acoperirea unor cazuri si asta nu e in ordine.

Saracul Serban Nicolae a luat pumni in cap pentru o abordare care nu era oportuna. Se poate merge si cu o reducere de 20% a pedepselor, sunt o multime de variante care se folosesc in dreptul penal si in alte tari.

Despre partidele de tenis
Nu stiu daca colegii mei din PSD au jucat tenis acolo, așa cum a spus Traian Basescu. 

Eu nu am jucat cu ei, eu am jucat tenis cu Bush.

Cu Dragnea am vorbit de 2-3 ori in ultimele luni, cu Victor Ponta am vorbit in cateva randuri.

Dosarul meu, redeschis de ziua lui Basescu de Daniel Morar

Daniel Morar a redeschis dosarul meu in 2005, prin autosesizare din articole din presa.

Traian Băsescu mi-a spus de curand ca condamnarile mele au fost determinate de Coldea, dar i-am spus ca nu cred.

El incerca sa-mi spuna ca nu el a fost arhitectul acestor operatiuni, parerea mea e ca el a fost.

Despre familie
Lui Andrei (unul din fii - n/r.) i s-a propus sa fie pe liste la Parlament, dar a refuzat.

Mihnea e la Bruxelles, lucrează cu Cătalin Ivan.

×
x close