Antena 3 CNN Politică Adrian Năstase face analiza candidaților la prezidențiale: „Pentru Mircea Geoană, șansa de a intra în turul 2 este să-l atace pe Ciucă”

Adrian Năstase face analiza candidaților la prezidențiale: „Pentru Mircea Geoană, șansa de a intra în turul 2 este să-l atace pe Ciucă”

adrian nastase
Fostul premier Adrian Năstase. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    08 Sep 2024   •   22:51

Fostul premier al României, Adrian Năstase, a analizat, la Antena 3 CNN, principalele momente politice dinaintea startului oficial al campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale 2024. Acesta a vorbit inclusiv despre cartea autobiografică a lui Nicolae Ciucă, lansată oficial în acest weekend.

„Deocamdată, partidele și candidații lor sau candidații independenți și calibrează mesajele, testează diverse modalități de de comunicare. Se prefigurează oarecum temele de campanie și aș sublinia aici o anumită axă stabilitate versus schimbare. Deși sigur că PNL-ul dorește și stabilitate, dar după, și schimbare, eventual mai devreme. Dar este și va rămâne o temă pentru campanie. Apoi cred că tema competenței școlare, universitare ș.a.m.d. Apoi o altă temă: rațional versus emoțional. 

Pe de altă parte, cred că este important să ne gândim la faptul că va exista și o temă legată de politica externă și din acest punct de vedere cred că proiectul european va fi atacat de unii, pe ideea că, practic, încrederea în acest proiect s-a diminuat destul de mult și de aici, sigur, toate chestiunile legate de nevoia de restructurare, ieșirea la limită din Uniunea Europeană ș.a.m.d.

Mi se pare foarte interesant că Nicolae Ciucă și-a lansat cartea pe malul Dunării, la un grătar, împreună cu un foarte cunoscut scriitor și un om pe care, fără îndoială, cu toții îl admirăm. Dar cartea în sine, pe care astăzi după-amiază, și, așa foarte rapid, are vreo 230 de pagini, este formată, de fapt, fiind trei entități.

Are, pe de o parte copilăria și școala lui Nicolae Ciucă, viața de militar și viața la Guvern și apoi partea care, până la urmă, va fi greu de citit după alegeri, pentru că nu se mai leagă cu această carte autobiografică, este programul, de fapt, de prezidențiabil, care este de este, fără îndoială, realizat împreună cu anumită echipă.

Cartea este hibridă și sigur, e interesantă pentru unii. Cei mai mulți vor merge probabil la ultimul capitol să vadă unele dintre dintre propuneri. M-am uitat și eu la ele.”, a spus Adrian Năstase, la Antena 3 CNN.

„Președintele României trebuie să fie un fel de îmblânzitor de criză”

„Eu aș fi spus că președintele României trebuie să fie un fel de îmblânzitor de criză. Da, trebuie să fie cel care, de fapt, este capabil să desfacă crizele și să reușească să limiteze unele dintre daunele generate de el. Pentru că, până la urmă, ceea ce vedem și în cartea lui Ciucă și în cartea lui Geoană, președinții, se prezintă, mai mult în cartea lui Geoană, ca un fel de președinți-premieri pe modelul american. Ori noi avem o clară distribuire de roluri între președinte și premier.

Noi nu prea discutăm cine va fi premierul. (...) Premierul este cel care în mod normal ar trebui să ne prezinte o linie de acțiune guvernamentală. Ori aici avem până la urmă în campanie pe cei care doresc să ignore premierul, pe președintele candidat cu președintele care vrea să-l ignore ș.a.m.d.”, a mai declarat Adrian Năstase.

Adrian Năstase: Eu nu înțeleg de ce Mircea Geoană îl atacă mai curând pe Ciolacu

„Este regretabil că Mircea Geoană își consumă energia pentru o formulă care va fi greu să îl ducă undeva. Și, până la urmă, eu nu înțeleg de ce-l atacă mai curând pe Ciolacu, când Ciolacu are principala șansă de a intra în tur doi. Pentru el (n.r. Geoană), șansa de a intra în turul doi este să-l atace mai curând pe Ciucă.

Dar, sigur, el se gândește la turul al 2-lea, ventual, după ce intră eventual în turul doi și faptul că atunci ar avea mai curând voturile anti-PSD.

Eu cred că că discuțiile vor fi foarte clare între PSD și PNL, care au știut să asigure un anumit, o anumită evoluție într-o perioadă de crize maxime în Europa și în România și ar fi, după părerea mea, un dezastru pentru toată lumea să se ajungă la o schimbare pe formule de aventură.”, susține Adrian Năstase.

 

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close