Adrian Năstase, fost premier al României și fost ministru de Externe, atrage atenția că după ce britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, România ar trebui să-și planifice foarte bine negocierile care vor urma nu doar cu Marea Britanie, ci și cu celelalte state membre UE, și să învețe să spună "și NU în politica externă".
”În climatul actual din Europa, cred că merită reamintite cuvintele lui Grigore Gafencu, din 1939, de dinaintea începerii marii conflagrații mondiale. El încercase, prin vizitele sale în diferite capitale, să convingă de importanța unui proiect european. Cele două pagini de discurs le-am selectat din Cuvântarea pe care el a ținut-o, ca ministru de Externe, în ședința Adunării Deputaților, din 9 iunie 1939 („O politică vie și înțelegătoare”).
În ceea ce privește atitudinea noastră față de Brexit, cred că greșim ocupându-ne doar de românii care muncesc în Marea Britanie. Configurația generală a UE se va schimba în următoarele luni. Trebuie să știm ce vom cere. Astfel vom putea negocia. Și nu e vorba de negocieri cu britanicii, ci de cele cu ceilalți membri ai UE. Sediile structurilor UE din Anglia vor trebui relocate. Noi ce cerem? Se va pune problema programelor și a finanțărilor. Ne pregătim să vedem ce vulnerabilități avem și cum putem să le eliminăm? Avem voința de a ieși din siajul intereselor țărilor importante din Uniunea Europeană. Vom învăța să spunem și NU în politica noastră externă?”, a scris dilplomatul pe blog.