Antena 3 CNN Politică Adrian Năstase: Aş vrea să văd la televizor nu doar vizite la CSM, ci şi vizite sau întâlniri în cateva fabrici performante

Adrian Năstase: Aş vrea să văd la televizor nu doar vizite la CSM, ci şi vizite sau întâlniri în cateva fabrici performante

3 minute de citit Publicat la 12:16 14 Apr 2013 Modificat la 12:16 14 Apr 2013
Adrian Năstase: Aş vrea să văd la televizor nu doar vizite la CSM, ci şi vizite sau întâlniri în cateva fabrici performante
Foto: Agerpres
Adrian Năstase a anunţat după ieşirea din închisoare că are nevoie de o perioadă de linişte. În ultima postare pe blog, fostul premier anunţă că "iese din hibernare".

"Incerc sa ies, incet, din hibernare. Mai intai, privesc in jur. Ma uit, uneori, la emisiunile de la televizor, ma intalnesc cu prieteni, in tara sau in Bucuresti. Cam aceleasi teme – procurori, justitie, CSM, restituiri, proprietati, controale, cheltuielile parlamentarilor, incendii, accidente de motocicleta, SMURD, din cand in cand inundatii, sosele gaurite, Oltchim, ce facea Ceausescu, ce cantarete ii placeau, cum a tradat Pacepa. Picanterii, multe stenograme, subiecte „incendiare”, „explozive”, tipe importate care sparg caramizi cu sanii, doua zile pe saptamana Suleyman, in rest seriale coreene.

In timpul asta, Europa isi devoreaza bancile, pregatind viitoarele alegeri europarlamentare, care vor duce la alegerea unei noi comisii, care va hotara cui trebuie sa-i intocmeasca MCV-uri. Economia merge prost in tara dar si in jurul nostru, China , pentru SUA, ia locul Rusiei, ca tinta strategica, Coreea de Nord joaca pocker cu marile puteri (ramane sa vedem ce va decarta). Sloganurile ce acopera interese economice trec din unul in altul – drepturile omului, minoritati, democratie, economie de piata, stat de drept, grija pentru natura („sa taiem padurile in tarile lor, nu in tarile noastre”). In timpul asta, ideologia nu prea mai joaca niciun rol, Europa se imparte in grupuri de interese (grupul de stanga si grupul de dreapta), America se imparte in cine sprijina industria de medicamente, companiile petroliere, companiile IT sau complexul militar-industrial. Lumea de dupa Razboiul Rece s-a schimbat fundamental. Regulile s-au schimbat, generatiile, mentalitatile s-au schimbat. Zonele de influenta s-au schimbat. Suveranitatea statelor s-a schimbat.

Ce intelegem noi din lucrurile astea? Ce am inteles din lucrurile care s-au intamplat in ultimii 22 de ani? Am „primit”, spre exemplu, o multime de sfaturi despre cum sa facem privatizari pentru ca, nu-i asa, statul nu stie sa gestioneze economia. Am facut o asa-numita privatizare in masa, prin care tot felul de smecheri au facut avere (miliardarii de carton), avere pe care au pierdut-o la fel de repede, risipind-o in cazinouri si pe masini luxoase. Ma uit cu ciuda la faptul ca nu mai vindem nici macar „mobila” din casa ci fierul vechi, scormonit peste tot de familiile tot mai numeroase de romi ce nu au surse de supravietuire.

A inceput o noua faza de „privatizari” pentru ca trebuie sa luam niste bani cu care sa platim restituirile de proprietati, pentru a face dreptate in lume, pentru cei care isi descopera titluri de proprietate prin Ecuador sau Columbia. Daca Mark Gitenstein va conduce Fondul Proprietatea, atunci statul de drept in Romania s-ar putea sa functioneze corect.

Ma intreb, in continuare - daca tot suntem obligati sa facem (pentru diverse ratiuni) noul val de privatizari – pentru ca Traian Basescu a imprumutat 20 de miliarde de dolari de la FMI, pe care trebuie sa-i dam inapoi – nu ar fi util ca guvernul sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa stabileasca faptul ca in companiile strategice privatizate, indiferent de proportia actiunilor detinute de stat si indiferent de eventuale mariri de capital, statul detine o ACTIUNE DE AUR pentru deciziile strategice? Sunt multe alte intrebari la care nu am raspuns. Poate ca nu mai am suficiente informatii…

Iata de ce, pentru mine, iesirea din hibernare se face foarte greu. Nu pentru ca as vrea sa fiu la butoane, ci pentru ca as vrea sa vad la televizor nu doar vizite la CSM, ci si vizite sau intalniri in cateva fabrici performante. As vrea sa simt cum se instaleaza increderea ca viitorul va fi mai bun. Si in felul asta eu sa ma pot bucura, alaturi de familia mea, de peisajul superb de la Cornu, sa pot calatori linistit in Nordul Moldovei sau sa ma intalnesc cu prietenii din Mures", scrie Adrian Năstase pe blog.

×
x close