Iniţiativa europarlamentarului Aina Vălean, soţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu de a organiza la Parlamentul European un seminar de promovare a proiectului minier Roşia Montană a fost dur criticată de o bună parte din europarlamentarii români care nu au fost informaţi de această iniţiatiă. Tonul acuzaţiilor a fost dat ieri chiar de colega sa de partid, eurodeputatul Renat Weber, iar astăzi ştafeta criticilor a fost preluată de europarlamentarul Laszlo Tokes, care a acuzat caracterul propagandistic şi de lobby pe care l-a avut acţiunea eurodeputatului PNL.
Intitulat ?A face din Europa un lider în mineritul sustenabil şi responsabil?, seminarul organizat de Adina Vălean a fost aspru criticat de europarlamentarii români. Niciun opozant al proiectului nu a fost invitat la dezbateri, iar Vălean a făcut apologia acestei iniţiative vorbind ca despre cel mai nou proiect ?pentru că, aşa cum arată experţii, respectă standardele înalte de tehnologie şi de mediu" şi "cel mai vechi pentru că trenează pe hârtie de 12 ani".
Toţi cei chemaţi să vorbească în a doua parte a dezbaterii au avut poziţii vădit favorabile exploatării cucianuri a zăcămintelor din Apuseni, susţin europarlamentarele Renate Weber şi Daciana Sârbu.
?În această dimineaţă, aici, la Parlamentul European, RMGC, împreună cu Adina Vălean, organizează o pseudo-dezbatere despre Ťsustainable and responsible mining ť. De ce Ťpseudoť? Pentru că nici un oponent al proiectului minier Roşia Montana NU a fost invitat - nici măcar europarlamentarii români despre care se ştie că au o poziţie clară împotriva proiectului nu au primit invitaţie!?, remarca ieri liberala Renate Weber, într-o postare pe portalul ?Facebook?.
La rândul său, europarlamentarul László Tőkés a acuzat faptul că conferinţa organizată marţi de Adina Vălean în Parlamentul European "indică faptul că a participat la o ťşedinţă de lobbyŤ, o ťîntrunire de propagand㍠? greu mascabilă ? a Roşia Montană Gold Corporation care doreşte să obţină legitimare europeană pentru proiectul minier de la Roşia Montană?.
Pastorul a anunţat că împreună cu unii colegi din Ungaria vor depune la Parlamentul European o declaraţie scrisă prin care vor cere interzicerea proiectului minier de la Roşia Montană.
Tőkés a criticat şi PNL pentru modificarea poziţiei referitoare la exploatarea minieră de la Roşia Montană", iar pe soţia lui Crin Antonescu o acuză că "a convocat pe neaşteptate şi foarte discret" conferinţa pe tema exploatării miniere de la Roşia Montană, fără să invite vreun opozant al proiectului aşa cum era normal.
Europarlamentarul precizează că a aflat despre acest eveniment de la europarlamentarul Renate Weber. "Nici Renate Weber ? coleg de partid şi de grup cu Adina Vălean ? nu a ştiut nimic depre simpozionul ce se pregătea. Lista invitaţilor dovedeşte că dintre europarlamentari au fost invitaţi exclusiv membrii Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie (Industry, Research and Energy ? ITRE). Pe semne, organizatorii nu au considerat ?competenţi? în cazul ?proiectului Roşia Montană? nici Partidul Ecologist al Verzilor, nici membrii Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (Environment, Public Health and Food Safety ? ENVI) sau ai grupului de lucru specializat în protecţia apelor, Water Intergroup ? spre exemplu ?, dar nici reprezentanţii Ungariei vecine, cea mai interesată parte în ceea ce priveşte soarta investiţiei", atrage atenţia Tokes.
Tokes atrage atenţia că există semne că şi UDMR ?se pregăteşte să renunţe la punctul său de vedere ? corect ? de până acum", el dând ca exemplu cazul actualului ministru al Mediului, Laszlo Borbely, care şi-a manifestat deschiderea faţă de demararea exploatării miniere.
Eurodeputata PNL, Norica Nicolai a avut o poziţie neutră la adresa iniţiativei colegei sale de partid. Ea consideră că deciziile cu privire la realizarea proiectului Roşia Montana se iau în România şi nu la Bruxelles, ea precizând însă că salută orice dezbatere publică ce are ca obiect o informare corectă şi completă a opiniei publice.
Liderul PNL Crin Antonescu a ţinut să sublinieze că nici una dintre poziţiile europarlamentarilor liberali nu trebuie identificată cu a partidului. ?Nici în spatele poziţiei doamnei Weber, nici în spatele poziţiei doamnei Vălean, nu putem vorbi de PNL. Din câte îmi amintesc eu, în trecut, PNL a fost contra proiectului, dar n-am mai discutat de multă vreme acest subiect? a precizat liderul liberal.
Antena3.ro