Nikos Christodoulides a precizat că subiectul a fost discutat la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din octombrie, când Preşedinţia cipriotă a prezentat stadiul referitor la decizia privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. ”De atunci nu au fost făcute progrese considerabile pentru a ne permite includerea subiectului pe agenda Consiliului şi pentru a permite luarea unei decizii pozitive”, a spus purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei cipriote.
”Consiliul va reveni asupra acestei chestiuni anul viitor”, a mai afirmat Nikos Christodoulides, adăugând că ambele ţări au fost consultate şi au fost de acord cu paşii următori.
Potrivit unei decizii luate la Consiliul European din 1-2 martie, la Consiliul JAI din septembrie ar fi trebuit stabilit un calendar pentru aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen. Consiliul a fost însă anulat, întrucât aderarea României şi Bulgariei era singurul subiect pe agendă şi exista încă opoziţie din partea Olandei. Mai mult, surse europene precizau că Olandei i s-au alăturat Germania, Franţa şi Belgia, în contextul în care agenda stabilită în martie a fost dată peste cap de evenimente noi.
”Decizia de anulare a Consiliului JAI din 20 septembrie a.c. a fost luată de Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE, după consultarea statelor membre. Preşedinţia cipriotă a apreciat că agenda nu avea suficientă substanţă, mai ales în condiţiile în care partea de justiţie fusese anulată încă din luna iulie a.c. Subiectele au fost reportate pe agenda următoarei reuniuni a Consiliului JAI din 25-26 octombrie 2012”, preciza MAE.
”Din punctul de vedere al României, care a fost de acord cu abordarea Preşedinţei cipriote, această perioadă reprezintă o oportunitate ce va fi folosită pentru continuarea demersurilor politico-diplomatice in vederea promovării obiectivului său de aderare la spaşiul Schengen”, potrivit unui comunicat al MAE.
Subiectul a fost astfel amânat pentru Consiliul JAI din 25-26 octombrie, când însă nu s-a luat nicio decizie. Consiliul a luat doar act de stadiul actual al aplicării acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria.
Înainte de Consiliul JAI, Nikos Christodoulides declara pentru NewsIn că ”Preşedinţia cipriotă a sperat că va fi posibil să se ia o decizie la Consiliu privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen potrivit mandatului primit de la Consiliul European din martie. Regretăm foarte mult faptul că, în urma consultărilor cu toate părţile interesate, a devenit clar nu nu va fi posibilă, în această etapă, o decizie a Consiliului privind extinderea spaţiului Schengen”.
”Preşedinţia îşi menţine angajamentul, în contextul solicitărilor repetate ale Comisiei Europene, de a-şi continua eforturile pentru a contribui la extinderea spaţiului Schengen. Prin urmare, Preşedinţia intenţionează să păstreze o legătură strânsă cu delegaţiile pentru a se asigura că o decizie a Consiliul va fi luată cât la curând posibil”, a spus purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a UE.
”În ceea ce priveşte informaţia că decizia va fi amânată până în februarie 2013, Preşedinţia cipriotă nu este la curent şi nu împărtăşeşte acest plan”, a mai precizat Christodoulides, după ce European Voice a scris că decizia a fost amânată pentru februarie 2013, după raportul MCV pentru România, a cărui publicare este prevăzută pentru decembrie.
De altfel, Olanda a anunţat că va aştepta raportul MCV din decembrie pentru a reanaliza poziţia sa privind aderarea României dar şi a Bulgariei la Schengen.
Potrivit unui document trimis în toamnă de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor două ţări la Schengen vor fi amânate pentru 2013, dat fiind că raportul MCV pentru România va fi publicat la sfârşitul acestui an.