Orban şi Norica Nicolai au făcut legea pe eurolista PNL
Surse liberale susţin că prim-vicepreşedintele Ludovic Orban şi colega sa Norica Nicolai au dictat cine va prinde şi cine nu un loc eligibil pe lista PNL. Cum ultimele analize interne iau în calcul aflarea partidului pe un trend descendent, numărul locurilor considerate eligibile a scăzut de la 7-8 la doar 5, cu şanse 6.
Drept urmare,numai Renate Weber a fost inclusă în lotul fruntaş, mai mult din considerente de imagine, actuala europarlamentară beneficiind de un renume bun la Bruxelles.
Conform unor surse din PNL, primii cinci candidaţi pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare, validată de BPC, sunt Norica Nicolai, Adina Vălean, Renate Weber, Ramona Mănescu şi Cristian Buşoi. Pe locul şase a fost pus Ben-Oni Ardelean, un om al liderului de Hunedora, Mircia Muntean. Pe locurile următoare, considerate neeligibile au fost plasaţi europarlamentarii fideli lui Tăriceanu, Ovidiu Silaghi, Adrian Cioroianu şi Mogor Csibi.
Şef de campanie pentru alegerile europarlamentare a fost desemnat Rareş Mănescu, soţul actualului europarlamentar Ramona Mănescu.
Dăianu s-ar putea retrage
Decizia finală va fi luată luni când se preconizează a avea loc Delegaţia Permanentă a PNL. Sursele citate susţin că este posibil ca până atunci, nume sonore precum Daniel Dăianu şi chiar Renate Weber să se retragă de pe lista partidului, datorită modului în care au fost trataţi de noua conducere a PNL.
"Domnul Dăianu face parte dintre europarlamentari, toţi europarlamentarii să găsesc în prima parte a listei. Noi avem un obiectiv, dorim să obţinem cel puţin scorul de la alegerile generale, undeva spre zona lui 20%. (...) Eu cred că ne putem bate cu şanse foarte bune pentru cel puţin 7-8 locuri de europarlamentar", a arătat liderul PNL. Potrivit surselor liberale, Daniel Dăianu nu se află deloc pe lista PNL pentru PE, preşedintele Crin Antonescu urmând să mai aibă o discuţie cu acesta, înainte de supunerea listei la vot, în Consiliul Naţional Executiv.
Negocierile cu Meleşcanu, un eşec
?Astăzi eu am venit în BPC cu o propunere de listă, am discutat pe seama ei, a fost supusă la vot până la urmă în forma pe care am propus-o şi a fost adoptată cu majoritate de voturi de către BPC, dar discuţia finală şi poate retuşurile sau modificările vor avea loc luni", a declarat la final Crin Antonescu.
Preşedintele PNL a anunţat doar că "în fruntea listei se va afla vicepreşedintele PNL Norica Nicolai şi că pe această listă se vor afla toţi actualii europarlamentari ai partidului".
Sursele citate susţin că Antonescu nici măcar nu a mai pomenit numele lui Teodor Meleşcanu. Cu doar patru zile în urmă, proaspătul lider de partid declara că Meleşcanu ar putea fi o variantă de luat în seamă, inclusiv pentru primul loc al listei. "Dacă şi-ar exprima opţiunea în timp util, domnul Meleşcanu este una dintre variantele cele mai de luat în seamă, inclusiv pentru prima poziţie a listei", a spus la aceea vreme Antonescu.
Cei doi au purtat în ultimele zile o serie de discuţii pe această temă, dar negocierile purtate nu au dus la nici un rezultat. Meleşcanu ar fi condiţionat candidatura sa de realizarea unei liste echilibrate care să ofere şanse rezonabile de accedere la PE şi reprezentanţilor aripii Tăriceanu, susţin aceleaşi surse. Antonescu nu a putut însă oferi garanţii că o asemenea înţelegere ar putea fi respectată de către numărul doi, prim-vicepreşedintele Ludovic Orban.
Antonescu:"Nu a existat niciun fel de controversă sau de tensiune între mine şi Ludovic Orban"
După şedinţa BPC, Antonescu a căutat să risipească zvonurile potrivit cărora ar fi avut unele divergenţe cu prim-vicepreşedintele Ludovic Orban pe tema candidaţilor pentru BPC.
"Au circulat tot felul de lucruri în preajma, în timpul şi după Congres în presa românească, pe surse, în fine. Eu vreau să spun foarte simplu trei lucruri. Nu a existat niciun fel de dirijare, de impunere a votului pentru BPC, pe care eu sau Ludovic Orban să o facem. Nu a existat niciun fel de controversă sau de tensiune, cum s-a scris, niciun fel de divergenţă între mine şi Ludovic Orban pe acest subiect sau pe oricare altul ", a susţinut Crin Antonescu.
El a ţinut să menţioneze că relaţiile dintre el, Orban, Tăriceanu şi susţinătorii celui din urmă au fost civilizate şi corecte pe timpul Congresului, dar şi în cadrul BPC de astăzi.
"Trebuie să spun că relaţiile dintre mine şi noi şi domnul Călin Popescu Tăriceanu şi susţinătorii domniei sale au fost cât se poate de civilizate şi de corecte şi după congres şi în cursul acestei prime şedinţe de Birou şi vor fi fără îndoială aşa în continuare. Congresul s-a încheiat, suntem colegi, suntem coechipieri", a conchis Crin Antonescu.
Tăriceanu pierde controlul filialei Bucureşti în favoarea lui Chiliman
Noul BPC a schimbat şi toată garnitura de interimari de la nivelul sectoarelor Capitalei. Primul vizat a fost însuşi fostul lider liberal care a fost înlocuit din funcţia de preşedinte interimar al Consiliului de Coordonare al PNL Bucureşti, în numele său fiind numit primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.
Potrivit deciziei BPC, anunţată de secretarul general încă nenumit al partidului,Radu Stroe, preşedintele interimar al PNL Bucureşti Călin Popescu Tăriceanu a fost înlocuit cu primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. Pe făraş au fost puşi şi oamenii lui tăriceanu de la nivelul Capitalei: preşedintele interimar al PNL Ssector 2, Cristian David, înlocuit cu Dragoş Dincă,Eugen Nicolăescu la sectorul 3, schimbat cu Florin Alexe, Cătălin Miculala sectorul 4 care a predat frâiele conducerii interimare lui Giani Dinu, şi Mihai Voicu la sectorul 5, locul său fiind luat de către Dan Meran.
Pentru Dâmboviţa, liberalii l-au desemnat preşedinte interimar pe deputatul Gabriel Plăieşu, la Neamţ pe senatorul Ovidius Mărcuţianu, la Sibiu pe deputatul Mircea Cazan, iar Suceava pe Rozopol Filip.
BPC a mai stabilit şi zonele de activitate pentru opt vicepreşedinţi ai partidului, urmând ca alţi şase vicepreşedinţi să primească sarcini pe domenii mari de activitate, a mai precizat Stroe.
Toţi vicepreşedinţiii regionali fac parte din echipa lui Antonescu şi Orban: vicepreşedintele Cristian Anghel se va ocupa de zona nord-vest, Marin Almăjan de sud-vest-Oltenia, Mircia Muntean pe vest, Romeo Stavarache de nord-est, Răducu Filipescu de sud-Muntenia, Aristotel Căncescu se va ocupa de zona de centru, Vlad Moisescu de Bucureşti - Ilfov, iar Rareş Mănescu de sud-est.
Marius Vulpe, Antena3.ro