Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a fost marți al treilea invitat la „Un președinte în fața națiunii”. Geoană a răspuns întrebărilor transmise de români, la cele ale jurnaliștilor Antena 3 CNN, precum și la cele adresate de oameni din public. Dezbaterea a fost una care l-a pus pe candidatul independent Mircea Geoană în dificultate, în special în momentul în care a fost întrebat de Elena Lasconi despre o presupusă întâlnire cu un misterios șef al unor ferme de troli.
Sociologii consultați de antena3.ro spun că momentul va fi unul care își va pune amprenta asupra campaniei electorale a lui Mircea Geoană, iar subiectul va fi în continuare unul prezent în spațiul public, mai ales că el a fost preluat și de premierul și candidatul PSD la prezidențiale Marcel Ciolacu.
Sociologul Vladimir Ionaș amintește și de o altă controversă după seara de marți, acuzațiile la adresa fiicei lui Mircea Geoană, care ar fi avut un discurs plagiat după discursul nepoatei fostului președinte SUA, Donald Trump.
„Cred că mai degrabă a pierdut (n.red. după dezbaterea de marți seara), nu neapărat din modul în care s-a prezentat, cât din cauza informațiilor care au apărut după dezbatere. Acuzațiile că fiica sa a copiat discursul după discursul nepoatei lui Trump, pe de altă parte discuția referitoare la încheierera unui contract cu personajul care deține o fermă de troli. Acesta devine principalul subiect de campanie. Domnul Geoană nu a reușit să iasă bine, din nou a greșit modul în care a raspuns, din punctul meu de vedere. A intrat într-o poveste cu „nu îl cunosc, nu știu cine e, mi s a părut o greșeala și se va rostogoloi această poveste”, spune sociologul Vladimir Ionaș.
Politologul Andrei Țăranu spune că acuzațiile Elenei Lasconi sunt „o piatră aruncată în apă”, dar devine „un subiect complicat”.
„Elementul cel mai important a fost faptul că Geoană este un politician de mare anvergură. Are cuvintele la el, știe scriptul se mișcă natural, are mișcare scenică, se vede că e în politică de foarte multă vreme, și nu doar în poltica românească ci și internațională.
Sunt elemente care însă l-au pus în situații jenante, cea leagată de cumnatul domniei sale, în care el s-a arătat infexibil deși e greu de crezut că un frate și o soră chiar nu comunică, cea legată de Vanghelie, faptul că cineva ți-a oferit niște ceasuri și tu te dezici de el nu arată un caracter foarte bun. Dar, lucrul care s-a văzut e că Mircea Geoană e un politician de anvergură față de domnul Ciucă, care a fost însă briliant în comparație cu Ciucă din trecut.
Dezvăluirea nu a fost dezvaluire, doamna Lasconi a aruncat o piatră în apă. Să vedem, cel care a preluat-o a fost domnul Ciolacu și s-ar putea ca domnul Geoană să aibă probleme. Ce am văzut însă, sunt niște poze care nu aveau legătură, era un gărduleț și o portiță.
Sigur că e un subiect complicat, un subiect care scoate la suprafață un personaj ambiguu din Israel care a facut campanii murdare prin Africa, prin America Latină, prin Serbia, care nu e de nivelul Cambridge Analitica, dar incearcă să fie. S-ar putea să fie un subiect de campanie, dar mai degrabă va fi un subiect de post campanie”, explică Țăranu.
De ce a căzut Geoană în sondaje în ultimele luni
Despre șansele lui Mircea Geoană pentru turul doi al prezidențialelor, părerile sunt împărțite.
„Nu cred că are vreo șansă la turul doi și nu neaparat din cauza dezbaterii, dar la această dezbatere ar fi putut puncta mai bine. Dar, nu îl văd să aibă șanse să intre în turul doi, de aia și Lasconi lovește în el, pentru că de acolo vrea voturi să ia voturi”, spune Ionaș.
„Părerea mea e că a punctat Geoană, pentru că fusese într-un con de umbră, sigur în sondaje era destul de jos, având în vedere locul în care fusese, o vară a fost primul în sondaje, ca acum să fie între locul 3, 4 și 5. Acum, probabil își punctează locul 3 și dacă ceilalați candidați vor avea niște prestații nu foarte grozave, ar putea deveni un personaj important în aceste alegeri”, este de părere Andrei Țaranu.
Cei doi socilogici au explicat și motivul pentru care Mircea Geoană a căzut în sondaje în doar câteva luni.
„Au fost gafele pe care le-a făcut încă din prima zi de campanie, cea cu Regele Mihai, chiar el a spus că pentru el ar fi mai bine să nu iasă din casă”, precizează politologul Andrei Țăranu.
„Acum câteva luni, domnul Geoană vorbea mult cu sigla NATO în spate. Una e să vobrești de undeva de sus, să ai un discurs extrem de echilibrat și alta e să intri în campanie electorală, în mocirlă și să te tăvălesști cu ceilalați candidați. Acum 5 luni, o mare parte din electoratul PSD îl indica pe domnul Geoană, și în cazul PNL la fel. O dată cu apropierea alegerilor, electoratele acestor partide se îndreaptă către proprii candidați și atunci rămâi cu acea parte a electoratului nehotărât”, este de părere sociologul Vladimir Ionaș.