Antena 3 CNN Politică Absenteism în masă al deputaţilor PDL care au cerut plen pentru miercuri ca măsura anti-chiul

Absenteism în masă al deputaţilor PDL care au cerut plen pentru miercuri ca măsura anti-chiul

Absenteism în masă al deputaţilor PDL care au cerut plen pentru miercuri ca măsura anti-chiul
21 Apr 2010   •   12:48

Reprezentanţii Opoziţiei, dar şi cei ai minorităţilor naţionale au atacat pe tot frontul chiulul masiv la care s-au pretat deputaţii PDL în ziua de plen de miercuri, după ce reprezentanţii acestui partid au fost cei care au impus în Biroul Permanent al Camerei mutarea şedinţei tradiţionale de plen de marţi pentru ziua de miercuri tocmai pentru a stopa fenomentul absenteismului parlamentar. Or măsura nu a făcut decât să contribuie la accentuarea acestei stări de lucruri fapt remarcat de reprezentanţii PSD şi PNL care au acuzat nesimţirea colegilor de la PDL. Din cei peste 300 de deputaţi ai Camerei, doar 171 au fost prezenţi la şedinţa de azi. Liderul grupului PDL, Mircea Toader a reuşit să-şi atragă până şi oprobiul reprezentanţilor minorităţilor naţionale în momentul în care a încercat să-şi scuze colegii de partid, invocând suprapunerea unor activităţi cu lucrările din plen.
Deputatul din partea minorităţilor Ovidiu Ganţ a acuzat "lipsa de respect" dovedită de parlamentarii puterii a căror lipsă de mobilizare a condus la întârzierea cu o oră a începerii lucrărilor din plen. Nervos că în sală sunt 171 de deputaţi prezenţi, Ganţ, unul din adversarii mutării zilei de plen în ziua de miercuri, a ţinut să critice "lipsa crasă de respect" a deputaţilor care nu respectă programul de lucru.
"Ceea ce urmează să spun nu are legătură cu dumneavoastră, ci cu o situaţie absolut incalificabilă, pe care o putem consemna numai în Parlamentul nostru. Programul pe care l-am primit arată că lucrările trebuie să înceapă la ora 9.00, ora României. Este o crasă lipsă de respect faţă de instituţia Parlamentului, faţă de oamenii care înţeleg să fie punctuali şi să respecte decizia Biroului Permanent de a avea plen miercuri începând cu ora 9.00 dimineaţa. Îmi cer scuze faţă de toţi colegii care au fost prezenţi, dar persoanl consider că astfel de situaţii nu mai au voie să se mai repete", a spus Ganţ.
Şi social-democraţii au profitat de chiulul democrat-liberalilor pentru a înscrie la imagine, criticând la rândul lor populismul PDL şi ?lecţia de dirigenţie? dată de aceştia la ultimul Birou Permanent. Deputatul Valeriu Zgonea a amintit că PDL a fost cel care a propus în ultima şedinţă a conducerii Camerei plen în ziua de miercuri tocmai pentru a sili parlamentarii să activeze mai mult în comisii în ziua de marţi şi a nu mai pleca în teritoriu încă din acea zi.
"Am primit în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, pentru prima dată de când sunt parlamentar, o lecţie de dirigenţie politică, la ultima şedinţă. Eu i-am spus populism, populism lipsit de respect şi de apreciere faţă de activitatea parlamentarilor. Din dorinţa de a epata şi de a rămâne în stenograma Biroul Permanent, colegii săi parlamentari, nici nu vreau să-i spun numele, pentru că este un vechi parlamentar şi mi-e greu să cred că a avut un asemenea comportament. Colegii mei, inclusiv preşedintele de şedinţă i-au atras atenţia că marţea ne vom trezi în situaţia la care la comisiile permanente nu vom avea cvorum şi ieri aşa s-a întâmplat", a spus Zgonea, referindu-se la vicepreşedintele PDL Ioan Olteanu.
"Depinde foarte mult de comportamentul fiecăruia dintre noi, dar ţineţi cont că sunt o serie de comisii care lucrează în aceasă perioadă, a mai apărut şi Comisia pentru revizuirea Constituţiei, avem termene foarte clare pentru adoptarea Codurilor de procedură, avem foarte multe activităţi care se suprapun peste plen. Conculziile le tragem la votul final, Regulamentul prevede că dezbaterile sunt stabilite din majorităţile celor prezenţi. Noi vom discuta încă odată programul de lucru pe care ni-l asumăm şi îl vom prezenta Biroului Permanent", a încercat liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, să scuze lipsa colegilor săi partlamentari de la lucrările din plen.
Viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu a preluat ştafeta de la PSD, acuzând reprezentanţii PDL pentru "limbajul dublu" pe care îl folosesc în discuţiile din BP.
"L-am ascultat pe colegul meu de la PDL şi am constatat pentru a nu ştiu câta oară că unora li se dau cuvintele ca să-şi ascundă gândurile. Am mai constatat acelaşi limbaj dublu pe care îl foloseşte PDL, pentru că în BP cel care a propus schimbarea programului a fost domnul Ioan Oltean. După aceea s-a făcut o aşa zisă consultare cu preşedinţii de Comisii cu toate că decizia era luată. Unii sunt supăraţi că nu pot să plece marţi la prânz acasă că au drum lung până în colegiu cu toate că ştiu că programul începe luni la ora 14.00 şi se termină joi la ora 13.00. În consecinţă, când cunoşti acest porgram nu-şi programezi altceva în această perioadă pentru că trebuie să vii la Parlament", a spus Nicolăescu.
Viceliderul deputaţilor PSD Aura Vasile a atras atenţia că deputaţii majortiăţii sunt cei "care trebuie să facă şi să asigure cvorumul de şedinţă şi nu opoziţia".
"Grupul PSD-PC nu lipseşte, este activ, sunt foarte mulţi colegi care se documentează la comisii, în condiţiile în care suntem în opoziţie şi trebuie să ne pregătim cu amendamente pentru Legea educaţiei, Legea pensiilor şi revizuirea Constituţiei. La votul final, PSD-PC sunt prezenţi în proporţie de 90%. Domnilor partid de guvernare cu apendici fugiţi de la alte partide, să vă asiguraţi cvorumul în condiţiile în care aţi vrut să vă acoperiţi lipsurile şi faptul că nu veniţi la program", a conchis Aura Vasile.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close