UPDATE: La ora 17.00, parlamentarii au început votarea moţiunii de cenzură depusă de Opoziţie împotriva Guvernului Boc. Votul este unul secret, cu bile. Pentru ca moţiunea să treacă şi Guvernul să pice, Opoziţia are nevoie de 236 de voturi dintr-un total de 470.Dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Boc a început în jurul orei 11.30. Parlamentarii au venit în număr mare la dezbatere, aşa cum au anunţat că vor face. Premierul Emil Boc a ajuns şi el la Parlament, fiind urmat şi de liderul liberalilor, Crin Antonescu. Şedinţa va fi una lungă şi va putea dura până la 5-6 ore.
La intrarea în sala unde se dezbate moţiunea de cenzură, premierul Emil Boc a declarat că îi înţelege pe cei care au decis să protesteze, dar că Guvernul a făcut exact ce trebuie pentru ca efectele crizei să fie limitate. În
plus
, primul ministru a ţinut să precizeze că din criză nu se iese cu măsuri populiste.
Emil Boc: Nu-i condamn pe protestatari
Şedinţa nu a fost lipsită de incidente. Mai multe persoane s-au îmbrâncit în balconul sălii de plen, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură. Incidentul a avut loc la etajul doi, unde forţele de ordine au încercat să dea afară o echipă de televiziune. Conflictul a început după ce reporterul a refuzat să plece.
Tot în timpul moţiunii, mai mulţi protestatari au afişat un banner ironic la adresa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Pe afiş apare textul: „Anastase = Fraudă”..
Textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Boc a fost citit în întregime la începutul şedinţei de la Parlament. Moţiunea conţine mai multe motive pentru care Guvernul Boc ar trebui să pice.
Intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară", aceasta a fost semnată de 209 parlamentari şi citită săptămâna trecută în Parlament. Pentru ca moţiunea să treacă şi Guvernul să pice este nevoie de votul a 236 de parlamentari, dintr-un total de 470. Liderii Opoziţiei sunt optimişti în ceea ce priveşte succesul moţiunii şi susţin că au destule voturi pentru ca ea să treacă. Moţiunea este ce-a de-a cincea de la instalarea lui Emil Boc la Palatul Victoria.
Fragment din textul moţiunii de cenzură:
În urma citirii textului moţiunii de cenzură, premierul Emil Boc a susţinut o declaraţie în faţa Parlamentului.
Acestea sunt cele mai importante declaraţii ale primului-ministru: -Daca vrem sa fim corecti cu romanii trebuie sa le spunem adevarul
-In anii 2007-2008 s-a dat mai mult decât se putea, s-a plătit în avasa salarii, pensii si ajutoare social
-Oamenii sunt pe buna dreptate nemulţumiţi
-Nu putem consuma mai mult decât ne permitem, o regulă învăţată de fiecare în familie, de la părinţii noştri
-Cheltuielile de personal au crescut cu 25% , în 2007 şi 2008, cele de personal şi cele cu asistenta socială au ajuns in 2008 cât totalul
cheltuielilor bugetare din 2006
- România suferă din cauza pomenilor electorale
-Avem un stat care consumă mai mult decât produce, care a încurajat nemunca şi mâna întinsă
- Principiul contributivităţii trebuie să stea la baza pensiilor
- Avem un stat birocratic şi obez. În 2007-2008, numărul posturile aprobate in sistemul bugetar s-a ridicat la 135.000
- Avem două alternative: să continuăm sistemul din ultimii 20 de ani sau să alegem calea de a stopa această politică populistă şi să ne asumăm măsuri grele, dureroase din punct de vedere social şi politic
- Nu am cedat tentaţiei populiste pe care putea să o ducea mai deaprte
- Suntem primul Guvern care îşi asumă deschis sarcina de a pune ordine in ţară
Discursul lui Emil Boc:După ce premierul Emil Boc şi-a finalizat discursul, a luat cuvântul Vasile Blaga, fostul ministru al Internelor, care a susţinut declaraţiile premierului şi a menţionat că nu susţine moţiunea de cenzură.
Liderul PNL, Crin Anronescu a susţinut şi el un discurs în Parlament. Preşedintele liberalilor a spus că actualul Guvern este „incompetent, de rea credinţă” şi că „nu impopularitatea este de reproşat” cabinetului Boc.
Citeşte aici textul moţiunii de cenzură Mai mulţi parlamentari ai puterii au anunţat zilele acestea că vor susţine demersul Opoziţiei şi vor vota în favoarea moţiunii. Printre aceştia, deputaţii UNPR Liviu Câmpanu şi Nicolae Stan, precum şi deputaţii independenţi Ioan Munteanu şi Călin Potor.
Marţi seară, numărul voturilor de care Opoziţia mai avea nevoie pentru ca moţiunea să treacă ajunsese la 2. În cadrul emisiunii Sinteza Zilei, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că există doi parlamentari susţinători ai puterii care vor vota în favoarea moţiunii.
Scrie-le aici parlamentarilor puterii de ce ar trebui să voteze moţiunea Cabinetul Boc este pentru a cincea oară faţă în faţă cu moţiunea de cenzură. O singură dată demersul Opoziţiei a avut succes. Anul trecut, pe 13 octombrie, Guvernul era demis în urma votului din Parlament. Şeful statului l-a desemnat apoi tot pe Emil Boc la şefia Executivului.