Facebook este, pentru cei mai mulţi, un mijloc de socializare. Pentru politicieni înseamnă un alt fel de campanie. Au acces la mii de conturi de alegători, pot vorbi direct cu ei şi îşi pot face reclamă gratuit.
"În fiecare zi am audienţe. De ceva vreme îmi propun să trec la un nou nivel pentru că numărul meu de prieteni deja s-a acoperit", spune Cătălin Cherecheş, primarul oraşului Baia Mare.
Primarul băimărean are peste 5.000 de prieteni în listă şi zeci de fotografii. Se numără printre puţinii politicieni care şi-au postat numărul de mobil şi adresa de e-mail. Şi şefa tineretului PSD Maramureş, Ioana Pop, se poate lăuda cu o listă impresionantă de prieteni virtuali.
"În general, mesajele au tentă politică, lumea îmi spune când îi daţi jos odată pe aştia. Nu îi cunosc pe toţi din lista mea, adevărul este că nici nu dau <add> la oricine", a precizat Ioan Pop, preşedintele TSD Maramureş.
Dar recunoaşte că stă şi ore bune cu ochii pe mesajele cetăţenilor.
Un alt politician care ţine la prezenţa de pe Facebook este senatorul Iulian Bădescu.
"Eu sunt modest faţă de alţi colegi de-ai mei din lumea politică, am aproape 908 prieteni", precizează senatorul PSD Iulian Bădescu. Dar ştie că reţeaua de socializare poate fi un atu în campanie.
Figuri aparte pe Facebook sunt deputatul PDL Andrei Sava şi primarul Ploieştiului, Andrei Voloşevici. Andrei Sava spune puţine lucruri despre el. Aflăm însă că-i place muzica lui Carlos Santana. Edilul Ploieştiului însă s-a încurcat în aritmetica simplă. Altfel, greu s-ar putea explica de ce de pe pagina de Facebook reiese ca ar avea doar nouă ani.
Dacă anul trecut Serviciul de monitorizare a paginilor de Facebook în România înregistra 500.000 de conturi, astăzi numărul lor a ajuns la peste 3,6 milioane. Adică aproape 17% dintre români sunt prezenţi pe Facebook. Un segment semnificativ de alegători, aşadar. Însă, nimeni nu are garanţia că toate like-urile de pe Facebook se vor transforma în voturi.