În prezent, PSD are datorii istorice din campaniiile electorale din 2004, dar grosul banilor care trebuie daţi la creditori şi la companiile care au prestat servciii pntru această formţiune a fost contractat în cadrul ultimelor campanii de la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, susţin sursele citate.
Conducerea PSD speră totuşi ca unele sume trecute pe răbojul datoriilor să dispară prin hotărâri judecătoreşti, având în vederea faptul că unii creditori au dat deja partidul în judecată pentru recuperarea sumelor contractuale restante, procese pe care social-democraţii speră să le câştige.
Trezorierul PSD, Aristide Roibu, a recunoscut, luni, înaintea şedinţei BPN, că situaţia financiară a partidului este "puţin mai proastă decât altădată", el precizând că în acest moment se lucrează la bilanţul contabil, care va fi gata săptămâna viitoare. Roibu a admis că "sunt ceva datorii", dar a evitat să menţioneze suma la care se ridică acestea.
"Sunt ceva datorii şi se lucrează la ele pentru închiderea bilanţului. Normal, trebuie ca cei doi preşedinţi să se întâlnească pentru că au fost împreună în staff-ul de campanie, au participat la organizarea Comitetului financiar care a fost la vremea respectivă", a spus Roibu.
Întrebat dacă datoriile lăsate de Geoană sunt mai mari decât cele lăsate de alţi foşti preşedinţi, Roibu a spus diplomatic că PSD nu poate aprecia dimensiunea acestora, dar că "întotdeauna au fost datorii importante".
"Datorii au fost de la campania din 1992. Când eram eu trezorier, la început, prin 2000, m-am trezit de la campania din 1992 cu nişte datorii. Au flost datorii rămase de la campania din 1996, dacă vă aduceţi aminte de Costea, cu afişele. Nu pot să vă spun care au fost mai mari sau mai mici, dar întotdeauna au fost datorii importante", a spus Roibu.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, l-a invitat, sâmbătă, pe fostul lider social-democrat, Mircea Geoană, să vină luni la sediul central al PSD, la şedinţa BPN, şi să nu mai scrie pe blog, el replicându-i astfel acuzelor privind tema datoriilor partidului. Geoană nu a dat însă curs acestei invitaţii.
"Le amintesc colegilor mei că în 2005 am preluat partidul cu foarte multe datorii şi, chiar în aceste condiţii, am căutat soluţii elegante şi serioase, aşa cum este normal de la nivelul funcţiei cu cea mai înaltă responsabilitate în PSD. În trei ani de zile, în calitate de preşedinte al PSD, am coordonat 6 campanii electorale", scria Geoană pe blogul său.
Fostul preşedinte al PSD arată, totodată, că nu s-a ocupat de toate detaliile financiare, acestea fiind elemente pe care le cunosc şefii de campanie, cum ar fi Liviu Dragnea, Miron Mitrea sau Viorel Hrebenciuc.
Marius Vulpe, Antena3.ro