Deşi au trecut aproape 20 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, clasa politică românească pare să graviteze încă în zona personajelor care au preluat atunci puterea de la Nicolae Ceauşescu. Este vorba de grupul de mebri sau simpatizanţi ai celebrului Front al Salvării Naţionale (FSN), cel mai important partid apărut după Revoluţie. Deşi scena politică s-a împărţit în ultimii ani între diverse partide, nucleul FSN are încă un rol important în luarea deciziilor. Chiar şi actualul preşedinte, Traian Băsescu, este tributar FSN, făcând parte din primul guvern al României de după alegerile din 1990. Fostul preşedinte Ion Iliescu, despre care Băsescu spune acum că reuşeşte să conducă din umbră actualul Guvern, a fost chiar liderul FSN. Mai mult, actuala componenţă a Curţii Constituţionale, instituţie care pare că guvernează România în ultimele zile, este majoritar formată din foşti membri FSN. Astfel,
6 din cei 9 judecători ai Curţii au făcut parte din structurile FSN.
Curtea Constituţională
În ultimele două săptămâni, două decizii controversate ale Curţii Constituţionale au dat senzaţia că bătălia pentru puterea politică este arbitrată de acest organism. Astfel, Curtea a decis desfiinţarea CNSAS şi a arbitrat meciul dintre premier şi preşedinte în cazul numirii ministrului Justiţiei în favoarea lui Băsescu. Deciziile Curţii au fost însă contradictorii, dând senzaţia că membrii acestui organism încearcă doar să arbitreze meciurile de pe scena politică în funcţie depropriile interese. Astfel, într-un caz similar ca cel privind numirea Noricăi Nicolai la Justiţie, Curtea a dat un cu totul alt verdict. Este vorba de decizia privind numirea lui Adrian Cioroianu la Externe. Deşi cazurile par identice, în cazul Cioroianu Curtea Constituţională a dat câştig de cauză premierului, iar în cazul Nicolai, preşedintelui.
Legătura cu FSN
În ultimii 20 de ani, mai mulţi analişti şi-au exprimat opinia potrivit căreia România este condusă de nucleul FSN. Acest lucru pare valabil şi în cazul Curţii Constituţionale. Membrii acestui organism, numiţi în diverse perioade, şi care nu pot fi revocaţi, au avut strânse legături cu Frontul Salvării Naţionale, potrivit chiar propriilor biografii publicate pe site-ul instituţiei. Nu mai puţin de 6 din cei 9 judecători ai Curţii Constituţionale au avut legătură directă cu FSN. Astfel:
-
Ioan Vida, preşedintele Curţii Constituţionale. A fost
Expert la Comisia constituţională, juridică şi pentru drepturile omului a CFSN/CPUN, în 1990. De asemenea, a fost Expert la Comisia de redactare a proiectului de Constituţie, în cadrul Adunării Constituante, 1990-1991, pe vremea când România era condusă oficial de FSN.
-
Augustin Zegrean, numit judecător al Curţii în 2007. În perioada 1990-1992 a fost
senator FSN şi vicepreşedintele Comisiei juridice a Senatului, membru al Comisiei de redactare a Constituţiei.
-
Petre Ninosu, numit judecător al Curţii în 2001. În 1990 a fost ales
deputat din partea FSN şi a fost preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. În 1992, a fost ales senator de Bucureşti şi, ulterior, numit ministru al Justiţiei.
-
Ion Predescu, numit judecător al Curţii în 2004. În 1990 a fost ales
senator din partea FSN.
-
Nicolae Cochinescu, numit judecător al Curţii în 2001. A fost
Prim adjunct al procurorului general al României în perioada 1990-1993, în timpul guvernării FSN.
-
Acsinte Gaspar, numit judecător al Curţii din 2004. Potrivit propriului CV publicat pe site-ul Curţii Constituţionale, în perioada 1989 - 1990 a fost
Şef de sector la Consiliul FSN. În 1990 a fost ales Secretar general al Camerei Deputaţilor.
Ceilalţi trei membri ai Curţii Constituţionale care, cel puţin potrivit propriul CV, nu par a avea legătură cu FSN sunt
Tudorel Toader, A
spazia Cojocaru şi
Puskás Valentin-Zoltán.
Mai multe despre Plenul Curţii Constituţionale puteţi citi pe site-ul instituţiei, www.cc.ro.
PLENUL CURŢII CONSTITUŢIONALE
- Rândul de sus, de la stânga la dreapta:
Puşkaş Valentin-Zoltan, Tudorel Toader, Petre Ninosu, Nicolae Cochinescu
- Rândul de jos, de la stânga la dreapta:
Ion Predescu, Augustin Zegrean, Ioan Vida, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar
FSN, la putere şi în 2008
Pe lângă membrii Curţii Constituţionale amintiţi mai sus, nu e de neglijat faptul că şi principalii doi oameni din stat au legătură directă cu FSN. De asemenea, şi fostul preşedinte al României, încă un om extrem de influent. Astfel:
Preşedintele României, Traian Băsescu: A făcut parte din primul guvern FSN, după ce partidul de atunci, condus de Ion Iliescu, a reuşit să preia puterea cu o majoritate zdrobitoare. Băsescu a fost în 1990 secretar de stat în Ministerul Transporturilor, lucru confirmat şi de biografia publicată pe site-ul preşedinţiei. În 1992 este ales deputat.
Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu. În 1990 devine adjunct al ministrului în Ministerul Economiei, în perioada în care puterea politică era în mâinile FSN. În perioada 1990-1991 lucrează în Ministerul Finanţelor, pentru ca în 1992 să devină premier.
Ion Iliescu. Fostul preşedinte al României, nu mai deţine oficial o funcţie de decizia în cadrul actualei puteri politice. Totuşi, Traian Băsescu spunea despre Ion Iliescă că el conduce din umbră actualul Guvern. Ion Iliescu
a fost chiar preşedintele FSN.
Antena3.ro