Antena 3 CNN Politică 4 motive pentru care CC ar trebui să VALIDEZE referendumul

4 motive pentru care CC ar trebui să VALIDEZE referendumul

2 minute de citit Publicat la 23:59 01 Aug 2012 Modificat la 23:59 01 Aug 2012
4 motive pentru care CC ar trebui să VALIDEZE referendumul
Foto: Mediafax
Mihai Gâdea a prezentat în această seară 4 argumente pentru care Curtea Constituţională ar putea valida referendumul.

1. Traian Băsescu şi PDL au încălcat legea nr. 14/2003 a partidelor politice.

Art. 1
. Partidele politice sunt asociaţii cu caracter politic ale cetăţenilor români cu drept de vot, care participă în mod liber la formarea şi exercitarea voinţei lor politice, îndeplinind o misiune publică garantată de Constituţie. Ele sunt persoane juridice de drept public.

Art. 2. Prin activitatea lor, partidele politice promovează valorile şi interesele naţionale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participă cu candidaţi în alegeri şi la constituirea unor autorităţi publice şi stimulează participarea cetăţenilor la scrutinuri, potrivit legii.

Această ultimă prevedere arată că PDL a încălcat legea prin declararea oficială a boicotului, cu atât mai mult cu cât s-a adresat în scris Curţii Constituţionale înainte de referendumm învocând necesitatea unei majorităţi solide în consultările populare. Angajamentul mincinos şi ilegal făcut de PDL şi de competitorul Traian Băsescu este un element esenţial de judecată.

2. PDL a încălcat dispoziţiile CC decizia CCR din 10 iulie 2012


"Participarea la referendum a majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale permanente reprezintă un act de responsalbilitate civică, prin care corpul electoral urmează să se pronunţe cu privire la sancţionarea sau nu a Preşedintelui României, având posibilitatea demiterii sau menţinerii acestuia în funcţie".

Acest text din motivarea CCR a fost adus la cunoştinţa PDL în scris înaintea referendumului. Cu toatea astea, în mod intenţionat, PDL a încălcat recomandarea CCR prin declanşarea boicotului. Astfel PDL a îndemnat deschis la iresponsalbilitate civică, o atitudine nedemocratică şi neconstituţională, după cum reiese din pasajul de mai sus.

3. Constituţia României (legea supremă) nu prevede niciun fel de prag electoral în privinţa votului.


Art.2: Suveranitatea

(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

(2)
Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

4. CCR recunoşte scăderea populaţiei


Numărul de alegători înscrişi pe listele electorale este fals. Acest fapt este dovedit chiar de CCR, într-o motivare transmisă recent Parlamentului.

În Decizia Nr. 682 din data de 27 iunie 2012 privind modificarea sistemului de alegere a senatorilor şi deputaţilor, CCR a luat în considerare acest aspect. CCR îşi motivează Decizia prin următorul argument: "numărul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin Legea Electorală, în raport cu populaţia ţării, care, conform ultimului recensământ, a scăzut în număr considerabil".



×
x close