Antena 3 CNN Politică '322 va deveni număr rău pentru România'

'322 va deveni număr rău pentru România'

'322 va deveni număr rău pentru România'
25 Apr 2007   •   07:43

Au început pregătirile pentru campania electorală. Principalele formaţiuni politice îşi ascut cuţitele şi discută strategiile de campanie pentru referendum. Preşedintele suspendat Traian Băsescu a avut astăzi prima întâlnire, după suspendare, cu liderii PD, la care a pus la punct primele detalii ale campaniei. Nici PSD nu a stat degeaba şi şi-a adus ajutoare din filialele judeţene. De la discuţii a lipsit însă aripa de la Cluj. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a precizat că şi conducerea liberalilor se reuneşte, joi, la ora 16.00, în şedinţa Biroului Politic Central, pentru a discuta cu privire la poziţia pe care o va adopta formaţiunea în legătură cu referendumul din 19 mai. Discuţiile au loc pe fondul unui adevărat scandal produs de modificările aduse de PSD la legea referendumului.

Traian Băsescu ? la sfat cu democraţii
Traian Băsescu a avut miercuri o primă întâlnire după suspendare cu liderii PD şi PLD, la sediul său de campanie din strada Vasile Lascăr. Preşedintele suspendat i-a convocat pe democraţi ca să pună la punct detaliile referitoare la campania pentru referendum. La ieşirea din sediul de campanie, preşedintele suspendat a declarat că PNL şi PLD s-au oferi să îi ofere sprijinul, ceea ce nu echivalează cu faptul că este candidatul lor, a subliniat Băsescu. ?Nu-mi este suficient doar sprijinul lor şi în niciun caz nu mă autotintitulez candidatul lor?.

Băsescu: ?Va deveni un număr rău pentru România 322? ?Am nevoie să vină lângă mine societate civilă, oameni neangajaţi politic şi chiar şi cei angajaţi politic?. În ceea ce priveşte modificarea făcută ieri în Parlament la legea referendumului, Traian Băsescu a precizat că, deşi ?n-ar trebuie să comentez decizia Parlamentului, parlamentarii care au votat nu sunt nimic altceva decât parte a acelui tot de 322?. ?Va deveni un număr rău pentru România 322?, a încheiat Traian Băsescu.

PSD cere românilor să vină la vot pe 19 mai
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a cerut românilor să vină la vot pe 19 mai, pentru că miza acestui referendum este foarte mare. Liderul social democraţilor a spus că doar alegerea unui nou preşedinte va rezolva criza de pe scena politică românească. În opnia PSD, decizia Curţii Constituţionale este foarte importantă pentru a avea o lege a referendumului explicită. În mod normal Curtea ar trebui să constate că există o simetrie între modul în care a fost ales preşedintele şi în modul în care acesta va fi demis, adică jumătate plus unu, a explicat Geoană. PSD îşi propune să câştige campania pentru referendum, scopul acestora fiind demiterea sau demisia preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

Liberalii mai întârzie cu discuţiile până joi
Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a precizat că şi conducerea liberalilor se va reuni, joi, la ora 16.00, în şedinţa Biroului Politic Central, pentru a discuta cu privire la poziţia pe care o va adopta formaţiunea în legătură cu referendumul din 19 mai. Liberalii îşi vor desemna şi reprezentantul în Biroul Electoral Central, urmând a fi discutată şi prolema reprezentativităţii în secţiile de votare.

PSD şi lovitura de la Parlament
Cei din PSD se întâlnesc după ce marţi, în Parlament, au trecut un amendament prin care referendumul poate să fie repetat. Amendamentul strecurat de PSD la votul din plen a stârnit reacţii dure din partea democraţilor, cu atât mai mult cu cât în presă a apărut informaţia că PSD şi PNL lucrează la modificarea Constituţiei şi transformarea ţării în republică Parlamentară.

Conform amendamentului, în cazul în care nu se prezintă la vot jumătate plus unu din numărul cetăţenilor cu drept de vot, iar Curtea Constituţională stabileşte că acesta este un motiv pentru invalidarea referendumului, Parlamentul decide organizarea unui nou referendum. Astfel, ar fi prelungită suspendarea cu încă 30 de zile.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close