Antena 3 CNN Politică 100 de minute. Lia Olguţa Vasilescu: "Atenţie, asta înseamnă că tot Parlamentul este ilegal!" Reacţiile după mesajul preşedintelui

100 de minute. Lia Olguţa Vasilescu: "Atenţie, asta înseamnă că tot Parlamentul este ilegal!" Reacţiile după mesajul preşedintelui

2 minute de citit Publicat la 17:31 26 Mai 2015 Modificat la 17:31 26 Mai 2015
100.JPG
Foto: VideoNews
Preşedintele Klaus Iohannis cere Parlamentului să nu modifice Codul Penal în privinţa conflictului de interese. 
 
Iohannis atrage atenţia că nu va promulga o astfel de modificare, o va trimite înapoi la reexaminare sau o va ataca la Curtea Constituţională. 
 
Comisia juridică a amânat dezbaterea proiectelor de lege care ar modifica prevederile din Codul Penal privind incompatibilităţile. 
 
Modificarea se referă la interzicerea pentru parlamentari de a-şi angaja rudele la cabinete. DNA a reacţionat imediat susţinând că ar fi afectată lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. 
 
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de marţi a emisiunii "100 de minute", realizată de Alessandra Stoicescu, la Antena 3. 
 
Într-o intervenţie telefonică specială, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat că se intră pe o pantă inutilă cu această discuţie:
 
"Mie mi se pare că mergem pe o pantă care nu îşi are rostul. Sigur că nu e normal ca parlamentarul să îşi angajeze soţia. Dar să ne uităm în Codul Penal, art 301, alineatul 1. (...) Primarul semnează orice act administrativ, de când te naşti, până mori. Autorizaţii de construcţii, licitaţii, concedieri, concesiuni, orice. Pentru orice firmă privată sau persoană din localitate. Şi să zicem că semnează o autorizaţie de construcţie pentru o policlinică pe fonduri europene, la care lucrează soţia. Are un folos patrimonial? Are. Pentru că soţia încasează un salariu. 
 
Altă speţă: Fratele lucrează la o firmă care participă la o licitaţie. Dar este angajat, să zicem că e şofer. Are un interes patrimonial? Da. Are, pentru că o rudă are un interes patrimonial. 
 
Ultima speţă. Preşedintele Camerei este în raport de muncă cinci ani de zile cu colegii parlamentari? Da. Păi ei votează pentru el ca să obţină o funcţie. Atenţie, asta înseamnă că tot Parlamentul este ilegal, toţi parlamentarii pot intra pe conflict de interese."
 
Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a explicat că legea este interpretată diferenţiat şi a recunoscut că nu vede ce valoare socială se protejează prin această modificare.
 
"Rostul legislaţiei penale este de a ocroti valori sociale importante. Care este valoarea socială ocrotiă de această normă în această interpretare? Este o chestiune de interpretare. Eu am preferat să nu îmi angajez niciodată vreo rudă, dar mie nu-mi este foarte clar ce anume valoare socială ocroteşti când faci o asemenea interdicţie. În SUA, preşedintele a numit procuror general pe fratele său. Nu a spus nimeni că ar fi vreun conflict de interese."
 
Pe de altă parte, liberalul Tinel Gheorghe a explicat că principiul este stabilit clar.
 
"Eu exprim punctul meu de vedere. Eu nu am angajat nici copii, nici soţii, nici rude. Nu am încălcat legea. Pe de altă parte, însă, principiul legii stabileşte că apare conflictul de interese când funcţionarul intră în conflict cu exercitarea funcţiei publice în interes personal. Asta e părerea mea."
 

×
x close