Motivul demisiei lui Titus Corlăţean din fruntea Ministerului de Externe, de luni, a fost dezbătut în emisiunea "100 de minute", realizată de Alessandra Stoicescu, la Antena 3.
Contradicţiile dintre MAE şi BEC au dus la schimbarea ministrului de Externe, dar care a fost, punctual, mărul discordiei între cele două instituţii? Aflaţi din materialul următor, prezentat de editorul Antena 3, Andreea Sava, în emisiunea "100 de minute":
Vicepreşedintele PSD, Rovana Plumb, a explicat, în cadrul emisiunii, că miza acestui scandal este un pretext pentru anularea turului II.
"Miza domnului preşedinte Băsescu şi a candidatului Iohannis este a găsi un pretext pentru anularea turului II. Obiectivul nostru, al Guvernului Ponta, este acela ca toţi românii din diasporă să poată să voteze în turul II. BEC are obligaţia să dea o hotărâre clară în ceea ce priveşte aplicarea normelor legale. În ţară trebuie să existe acelaşi număr de circumscripţii electorale iar în străinătate nu, asta înseamnă, din punctul meu de vedere, o discriminare. Pentru ţară păstrăm acelaşi număr de secţii şi pentru străinătate facem altfel. De aceea, eu consider că este absolut necesar ca BEC să îşi precizeze foarte clar poziţia, printr-o hotărâre, şi nu un comunicat de presă, care nu are valore juridică."
Mihai Voicu, reprezentant al PNL, a subliniat că "democraţia costă" şi că un stat democratic nu îşi poate pune problema de finanţe pentru asigurarea unui proces electoral.
"Spunea doamna ministru că se face o discriminare între votanţii din România şi cei din străinătate. Aşa este. Secţiile de votare din afară sunt delimitate de Guvern prin MAE şi nu au reguli. În Torino sunt undeva între 50.000 şi 60.000 de români şi o singură secţie de vot. Este ca şi cum în municipiul Mangalia ar exista o singură secţie. Sunt zone întregi lăsate fără secţii de votare. Democraţia costă. Nu cred că într-un proces democratic se pune problema "Nu avem bani". BEC are atribuţii prevăzute pentru interpretarea legii. Nu este o problemă să se aplice ce spune BEC."
Profesorul Ilie Şerbănescu a opinat că toate aceste declaraţii nu reprezintă decât "un bâlci", care nu se diferenţiază cu nimic de ce se întâmplă în mod normal în scena politică românească.
"Un bâlci care nu se diferenţiază cu nimic de ce s-a întâmplat şi până acum. Domnul Ponta procedează dibaci. L-a sacrificat pe domnul Corlăţean, tot se duce Guvernul în două săptămâni şi răpeşte, în acest fel, argumentele domnului Iohannis. "Vreţi vot? Uite, vă dau vot." Domnul Corlăţean s-a apărat cu legea în mână şi eu cred că are dreptate. Să dea o lege similară. Care să o combată pe cealaltă. Singura posibilitate de a se respinge orice contestaţie este de a se respecta legea."