Decizia UDMR de a ieşi de la guvernare a stârnit un val de discuţii şi scenarii, printre care, evident, şi posibilitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară, care să ducă în cele din urmă la posibilitatea de a iniţia o moţiune de cenzură pentru a da jos Guvernul.
Aceste noi evenimente au fost discutate în emisiunea "100 de minute", realizată de Alessandra Stoicescu, la Antena 3.
Editorul emisiunii "100 de minute", Andreea Sava, a explicat care este numărul de parlamentari necesar pentru înclinarea balanţei într-o parte sau alta.
Daniel Barbu, reprezentant al PLR invitat în emisiune, a declarat că nu regretă plecarea UDMR de la guvernare, dar că este surprins de această decizie.
"Nu regret plecarea UDMR de la guvernare, funcţionează ca o organizaţie pluralistă, Uniunea a făcut o alegere, în plus este concurată de doi-trei ani de alte două formaţiuni politice ale comunităţii maghiare. Rezultatele pe care domnul Kelemen le-a obţinut în primul tur nu sunt entuziasmante. Deci probabil că sunt într-o situaţie de criză internă. Mie mi se pare că decizia este luată. Eu sunt oarecum surprins, bănuiam că vor rămâne la guevrnare."
Reprezentantul PNL, Cristian Buşoi, a explicat, totuşi, că UDMR poate deveni, în timp, un partener pentru forţele de dreapta.
"Eu văd UDMR ca un partener pentru dreapta, care ar trebui să fie validat prin alegeri. Cel mai târziu poate fi momentul 2016. Natural, în urma votului masiv pentru domnului Iohannis, şi pentru că se află în PPE, i-am vedea pe termen lung alături de noi. Decizia de a merge alături de PSD eu nu am văzut-o foarte bine. Sigur, încă nu există o poziţie fermă a PNL faţă de acest subiect. Dacă în final UDMR, din diverse motive, decid şi validează acestă decizie de a ieşi de la guvernare şi vor să cooperăm în opoziţie, o perioadă şi apoi la moţiuni de cenzură, este foarte în regulă, din punctul nostru de vedere."
Realizatorul emisiunii "Secvenţial", Adrian Ursu, a recunoscut că a fost surprins de decizia UDMR, despre care bănuia ca vă face un joc dublu, ca de obicei.
"Recunosc că nu mă aşteptam la o decizie de retragere imediată, credeam că urmează un joc de miză dublă. Oricum, până la validarea acestei decizii s-ar putea să se mai schimbe lucrurile, dar retragerea UDMR este o pierdere pentru coaliţia care asigură majoritatea în Guvern. Era totuşi de aşteptat, într-o oarecare măsură. În rest, sigur că toate aceste calcule ţin de o matematică parlamentară rigidă care se poate schimba ori de câte ori se schimbă resursa umană. Numărul e mare, sigur, 115 de parlamentari pentru a da jos Guvernul este o cifră mare. Dar să nu uităm că UNPR a fost prima formaţiune care a dat semnalul că rămâne în formula asta. Chiar înainte de PSD. Ca urmare, trebuie să se întâmple multe lucruri ca actuala majoritate să fie dislocată şi să genereze o altă majoritate."