Antena 3 CNN Politică 10 ani de la doborârea de către ruși a zborului MH-17. Titus Corlăţean: "Pe lista pasagerilor s-a aflat și un cetăţean român"

10 ani de la doborârea de către ruși a zborului MH-17. Titus Corlăţean: "Pe lista pasagerilor s-a aflat și un cetăţean român"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 12:09 18 Iul 2024 Modificat la 12:14 18 Iul 2024
Titus Corlatean
Senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politica externă. Sursă foto: Facebook Titus Corlăţeanu

Senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politica externă, a participat la ceremonia de comemorare a 10 ani de la doborârea de către agenți militari ai Federației Ruse, în spațiul aerian al Ucrainei de Est, a avionului de linie MH 17, cu 298 de pasageri și membri ai echipajului.

"Am participat la ceremonia de comemorare a 10 ani de la doborârea de către agenți militari ai Federației Ruse, în spațiul aerian al Ucrainei de Est, a avionului de linie MH 17, cu 298 de pasageri și membri ai echipajului.

Organizată de Fundația olandeză a familiilor pasagerilor uciși și guvernul olandez, ceremonia a fost onorată de prezența regelui Olandei, Willem Alexander, a Primului ministru și mai multor miniștri ai Executivului de la Haga, demnitari și ambasadori olandezi și străini, inclusiv a Procurorului general din Australia (stat care a pierdut de asemenea mai mulți cetățeni și care a participat la ancheta penală internațională coordonată de autoritățile olandeze), dar mai ales de membri ai familiilor celor uciși de trupele separatiste controlate de Moscova din Estul ocupat al Ucrainei.

Împreună cu ambasadorul României la Haga, Lucian Fătu, am depus la finalul comemorării o jerbă de flori la Monumentul dedicat memoriei celor uciși.

Poate cel mai emoționant episod a fost acela al citirii de pe scenă de către membri ai familiilor a numelor și vârstei celor uciși de sistemul rusesc de rachete BUK. Olandezi, europeni de diferite națiuni, australieni, malaysieni, americani, indieni etc, care au rostit public, unii cu multă dificultate și multe emoții, numele celor dragi dispăruți. În principal, o coadă lungă de bunici cu părul grizonat care menționau la microfon numele fiilor, fiicelor sau nepoților care au plecat din această viață înaintea lor.

În marja ceremoniei de comemorare am discutat cu Ministrul de externe olandez, Kaspar Veldkamp și Secretarul general al MAE olandez, Paul van Huijts, Ministrul Apărării, Rubens Brekelmans, cu unul din liderii coaliției de guvernare de la Haga și coleg al meu la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Pieter Omtzig, cu Primarul localității Vijfhuizen, unde a fost ridicat Monumentul, cu Ministrul Justiției din Ucraina, dar și cu Președintele Boardului Fundației familiilor victimelor olandeze,Pier Ploeg, precum și cu Anton Kotte, unul din membrii conducerii Fundației și unul dintre bunicii care și-a pierdut familia în atacul criminal al Forțelor pro-ruse din 17 iulie 2014. Ultimii mi-au mulțumit pentru raportul și Rezoluția pe care le-am propus Consiliului Europei în iunie 2022 pe această temă și care prezintă adevărul și responsabilitățile juridice și politice ale Federației Ruse, așa cum au fost.

Ar fi fost tare bine ca măcar unul din liderii politici sau militari de la Kremlin să fi fost prezent, în mulțime, alături de cei 1000 de oameni prezenți. Pentru a înțelege ceea ce puterea lui Putin a comis. Sau poate chiar pentru a prezenta scuze pentru crima odioasă comisă. Ceea ce Federația Rusă nu a făcut niciodată. Până acum, cel puțin.

P.S. În caz că autoritățile române au uitat sau nu știu, îmi permit să le spun că pe lista pasagerilor s-a aflat și un tânăr, cu dublă cetățenie română și canadiană. Numele lui era Andrei Marius Anghel și avea 24 de ani. Aceasta este explicația pentru care drapelul României a fost coborât în bernă alături de drapelele celorlalte națiuni care au pierdut cetățeni în crima comisă de agenții militari ai puterii de la Kremlin, în parcul de lângă Monument. Poate că măcar una din instituțiile cu autoritate de la București ar fi trebuit să coboare drapelul nostru în bernă, pentru a transmite mesajul de solidaritate și faptul că: "Nu uităm"!", a spus Titus Corlăţean, potrivit unei postări pe reţelele sociale.

×
x close