Degeaba a intrat Mioriţa în Uniunea Europeană pentru că, în România, lucrurile par neschimbate. Isteria creată în ultimele zile de vaccinarea fetiţelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin probează faptul că aici evenimentele se întâmplă, într-adevăr, "altfel". Am stat de vorbă legat de acest subiect cu mai mulţi medici şi părinţi, persoane cu un IQ normal, dar care preferă să rămână anonime. (De altfel, şi televiziunile au prezentat zilele acestea o serie de specialişti filmaţi cu spatele: aproape toată lumea a refuzat să-şi asume direct orice declaraţie în spinoasa problemă a vaccinului de col uterin.) Din declaraţiile acestora, iată cum se prezintă faptele în România anului 2008:
Două vaccinuri la superofertă
Ministerul Sănătăţii a pornit o campanie de prevenire a cancerului de col uterin, totul culminând cu achiziţionarea unui vaccin. De fapt, aici intervine prima problemă: nu a fost achiziţionat un singur vaccin, ci două. Ambele diferite, unul mai scump, şi teoretic mai bun, altul mai ieftin. Nimeni nu a explicat de ce au fost cumpărate două vaccinuri. În lumea medicală se zvoneşte că ar fi vorba de clientela specifică "Partidului medicilor", clientelă care avea nevoie de două contracte cu statul.
Aşa a apărut prima controversă, nespeculată îndeajuns de presă. Totuşi, situaţia din punct de vedere medical nu părea dramatică. E ca şi cum, pentru răceală, ai cumpăra aspirină Bayern, mai scumpă, sau aspirină fabricată în România, mai ieftină. Efectul e până la urmă acelaşi. Numai că, ciudat, isteria împotriva vaccinului nu a pornit de aici. Ci de la o neîncredere a românilor împotriva oricărei iniţiative venite de la stat.
Teoria conspiraţiei
Astfel, foarte mulţi părinţi au început să devină revoltaţi. S-a ajuns rapid la teoria conspiraţiei. S-au folosit cuvinte mari, auzite prin filmele de la Hollywood: cobai, teste pe oameni, efecte nedorite. Până la o dramă naţională nu a mai fost decât un pas. Asta şi pe fondul lipsei totale de comunicare a Ministerului Sănătăţii. Ce nu s-a prea spus este că vaccinul NU ESTE OBLIGATORIU. Adică, tu, ca părinte, poţi sau nu să îl faci copilului. Statul ţi-l recomandă, tu decizi.
În acest punct al problemei, intervine apetitul pentru scenarită al românilor. După cum ironic se exprima cineva, "dacă ar fi apărut o pastilă cu ploşniţe la OTV care te vindecă de varice, toată lumea s-ar fi înghesuit să înghită bulina minune. Aşa, când e vorba de un vaccin folosit în clinicile din întreaga lume, deci de o metodă de protecţie, toată lumea vede numai conspiraţii împotriva sănătăţii planetei."
Isterie naţională
Până la urmă, la asta se rezumă isteria vaccinării împotriva cancerului de col uterin. Statul a gestionat extrem de prost problema, cumpărând prin licitaţie două produse diferite şi recomandându-le pe amândouă. Românii au picat pe gânduri şi au avut un presentiment că la mijloc e ceva dubios. Ministerul Sănătăţii nu a informat populaţia cu privire la iniţiativa sa. Populaţia s-a speriat, trezită fiind peste noapte cu vaccinul în braţe.
De aici până la o dramă naţională nu mai e decât un pas. Noroc că OTV-ul e preocupat cu biletul de adio al sinucigaşului de la Hotel Ambasador. Altfel am fi văzut în apartamentul din Romană un pelerinaj de clarvăzători şi terapeuţi care să dezbată problema vaccinului împotriva cancerului de col uterin. Caz în care chiar nimeni din ţară nu şi-ar mai fi lăsat copilul să fie înţepat la şcoală. Oricum, pentru orice scenariu, nu e încă timpul pierdut. Vorba lui Mircea Badea, "trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul."
Statistică
- În România, cancerul de col uterin este responsabil de moartea a 6 femei zilnic.
- La nivel mondial, cancerul de col uterin provoacă moartea unei femei la două minute.
- Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România.
- Rata mortalităţii înregistrată în România este de două ori mai mare decât în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est şi de şase ori decât media din statele membre ale UE.
- Exista peste 20 de tipuri de virusuri papilloma (HPV), cancerul de col uterin fiind provocat de acestea.
Bogdan Pitaru, Antena3.ro