Antena 3 CNN Opinii Ţiganiada franceză

Ţiganiada franceză

2 minute de citit Publicat la 11:37 29 Iul 2010 Modificat la 11:37 29 Iul 2010
Ţiganiada franceză

Oricât de boemă ar fi părut până acum activitatea preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy pare a avea totuşi conştiinţa că e liderul temporar al unei mari naţiuni. În consecinţă, politica externă a Parisului a devenit în ultimele luni una extrem de agresivă în contextul actualei crize financiare şi morale cu care se confruntă Occidentul.

O decizie radicală, riscantă chiar potrivit mai multor analişti francezi, a fost interzicerea purtării vălului musulman în public. Într-o ţară în care procentul de arabi, rezidenţi sau turişti, este peste media Europei, această decizie pare o declaraţie de război făţişă.

Şi poate pentru a arăta că chiar acest lucru şi este, Franţa a anunţat oficial că a intrat în război împotriva Al-Qaeda, în condiţiile în care misiunile militare franceze au fost până acum discrete şi efectuate fără prea multă mediatizare.

Toate aceste măsuri sunt menite a-i recâştiga pe francezii de rând, pe care criza actuală îi face să caute vinovaţi pentru prăbuşirea nivelului de trai într-o ţară asimilată turistic cu luxul extrem. În aceste context, media franceză a abordat sensibil de des în ultimele luni şi problema ţiganilor români.

Mai întâi timid, comentând afişele discriminatoare lipite în trenurile din Franţa, iar ulterior din ce în ce mai făţiş, solicitând scoaterea din ţară a imigranţilor ilegali, cu accent pe romii din Estul Europei. Zilele acestea problema a început să fie discutată la nivel oficial, un secretar de stat lansând un atac frontal faţă de chestiunea în cauză.

Probabil nu mai e decât un pas pentru ca, la fel ca în cazul vălului islamic, problema ţiganilor din Franţa să devină una de chestiune naţională, din care preşedintele Sarkozy să poată extrage foloase electorale.

În tot acest timp, micul Paris pare total incapabil să răspundă valului de acuzaţii, mai mult sau mai puţin meritate, venite din partea Europei şi se încrâncenează să creadă că o problemă care nu se discută, nu există.

E şi greu să ceri o altă reacţie de la un Guvern a cărui politică externă e aproape inexistentă şi care nu pare a-şi fi făcut un obiectiv din apărarea intereselor cetăţenilor români din afara graniţelor. Pentru că, dincolo de chestiunea juridică a vinovăţiei / nevinovăţiei, nu poţi să nu remarci reacţia Americii în cazul Teo Peter şi reacţia României în cazul fostului ambasador român la Singapore.

Update - Lucrurile încep deja să se mişte pe făgaşul dorit de Franţa.

Bogdan Pitaru

- "În urma extinderii către Europa de Est a Uniunii Europene am descoperit că în Europa există 11 milioane de romi, care trăiesc într-o situaţie scandaloasă. În România nu există o inserţie socială a romilor. Iar Europa plăteşte mulţi bani pentru acest lucru." (Pierre Lellouche, secretar de stat francez pentru Afaceri Europene)

- Parlamentul francez a interzis purtarea vălului musulman în spaţiile publice. Pedeapsa pentru purtarea vălului islamic va fi de 150 de euro, iar femeile care refuză să plătească amenda vor fi nevoite să participe la cursuri despre valorile statului francez.

- Premierul francez, Fracois Fillon: "Suntem în război cu al-Qadea." Declaraţia a fost făcută după ce trupele speciale franceze au atacat o bază Al-Qaeda de la graniţa dintre Mauritania şi Mali.

×
x close