Aproximativ 40% dintre locuitorii țării noastre trăiesc în mediul rural, iar cei mai mulți dintre ei au ajuns la vârsta a treia.
''Aceștia sunt părinții și bunicii națiunii noastre de care, se pare, nu mai interesează pe aproape nimeni! Suferințele, neputințele, nevoile lor sunt îngropate în nepăsare. Pentru că nu mai pot deranja, nu se mai luptă pentru propriile drepturi, sunt lăsați să supraviețuiască în condiții de ev mediu, fără utilități, fără acces real la asistență medicală, fără compasiune și speranță'', a scrs Dan Voiculesc pe blogul său.
Analizând obiectiv proiectele guvernamentale din ultimii 30 de ani, este evident că măsurile consistente, dedicate satului românesc, lipsesc aproape cu desăvârșire. Progresele care s-au mai realizat punctual se datorează unor primari gospodari. În schimb autoritățile centrale – indiferent că au fost conduse de stânga, de centru sau de dreapta – au făcut extrem de puțin pentru mediul rural. Iar primul pas poate fi făcut imediat, în contextul campaniei de vaccinare.
''Spre exemplu, în locul nesfârșitelor polemici politice, miniștrii de la Sănătate și de la Muncă și Protecție Socială, în colaborare cu autoritățile locale, și-ar putea asuma oficial obligația de a garanta fiecărui senior din mediul rural șansa reală de a se vaccina – fiind contactați individual și transportați, la cerere, către centrele de vaccinare – cel mai târziu până la 1 iunie. Acționând eficient și transparent, în beneficiul propriilor cetățeni, Guvernul își poate consolida legitimitatea de a lua și măsuri mai puțin populare. Pentru a accepta inclusiv necesitatea anumitor restricții, românii au nevoie de exemple concrete de responsabilitate și solidaritate din partea celor care îi conduc'', adaugă profesorul Dan Voiculescu.
În acest moment, două milioane de români au fost vaccinaţi împotriva Covid-19. Peste jumătate dintre aceştia au primit deja şi rapelul.