Antena 3 CNN Externe Se va repeta „Scenariul Georgia” în Republica Moldova? „Georgia e pierdută și Rusia va încerca să facă același lucru la Chișinău”

Se va repeta „Scenariul Georgia” în Republica Moldova? „Georgia e pierdută și Rusia va încerca să facă același lucru la Chișinău”

profimedia-0923967275
Alegeri cruciale, duminică, în Republica Moldova. Foto: Profimedia Images
de Robert Kiss    |    31 Oct 2024   •   10:00

Duminică, în Republica Moldova are loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Maia Sandu, candidatul pro-european se luptă cu candidatul pro-rus Alexandr Stoianogolo. „Republica Moldova e în fața unei alegeri practic fără nuanțe, în alb și negru: aderare la UE sau blocarea în zona gri a Rusiei”, spune pentru antena3.ro jurnalistul moldovean Radu Osipov.

Campania electorală înainte de al doilea tur prezidențial din Republica Moldova a intrat pe ultima sută de metri. Atenția este, însă, îndreptată spre rețelele infracționale care, cu banii Moscovei, cumpără voturile moldovenilor. 

„Chiar dacă platește Rusia, prin Șor, votează moldovenii”, spune analistul de politică externă Iulian Chifu.

Pentru ca Maia Sandu să câștige, Chifu spune că trebuie îndeplinite două condiții.

„Prima condiție, aceea de a combate furtul de voturi, și nu mă refer la războiul informațional, ci strict la cumpărarea de voturi, în măsura în care am văzut deja zilnic instituții care acționeză, care expun public, care arată efecte, plecând de la amenzi la scutiri de sancțiuni dacă cooperează cu autoritățile. În aceste condiții, pentru că nu trebuie uitat, chiar dacă platește Rusia, prin Șor, votează moldovenii. Dacă acest tip de acțiuni descurajează, e un prim punct. Al doilea punct ține de un număr de nemulțumiri legitime, deși in momentul de față aici e vorba de destinul statului, iar din punctul acesta de vedere, lucrurile sunt verificate și valorificate pentru că vorbim despre prosperitatea și securitatea Republicii Moldova”, explică Iulian Chifu.

„Georgia e pierdută și Rusia va încerca să facă același lucru și în Republica Moldova”

La Chișinău sunt, însă, îngrijorări că Republica Moldova ar putea avea soarta Georgiei, unde parcursul pro-european pare deturnat de Kremlin mai ales după alegerile generale de săptămâna trecută. Nici pentru Republica Moldova, drumul spre Occident nu este unul garantat nici măcar de victoria candidatului pro-european în alegerile de duminică.

„Am observat că Moscova abuzează de vulnerabilitățile din spațiul post-sovietic. A pompat bani negri în campania de la Chișinău, aproximativ 40 de milioane de dolari în ultimele două luni; în Georgia a avut altă metodă, dar narațiunile și sperietorile propagandei au fost similare. Rusia a mizat mult pe emoțiile de la Chișinău și Tbilisi. Experiența Georgiei este un semnal clar că nimic nu e garantat, că parcursul european trebuie securizat, că Rusia nu va lăsa pur și simplu fostele republici sovietice să adere la Uniunea Europeană. Lecția georgiană este despre alegerile parlamentare de anul viitor. Atunci se va da o bătălie mare, pentru că Republica Moldova e un regim parlamentar, președintele are atribuții restrânse, și pericolul ar fi să ajungem în situația când am putea avea un președinte proeuropean cu un guvern ostil, care ar putea deturna procesul de negociere”, spune Radu Osipov.

Tot de la Chișinău, jurnalistul și expertul în combaterea propagandei din Rusia, Tudor Ioniță, explică pentru antena3.ro cum funcționează propaganda și de ce Republică Moldova are un drum greu în față.

„Propaganda pro-Kremlin după primul tur al alegerilor s-a concentrat mai mult pe faptul că aceste alegeri și referendumul ar fi fost fraudate. Și vor pedala în continuare pe fraudarea alegerilor. Mă aștept și după turul doi, dacă va câstiga Maia Sandu, va fi aceeași retorică având în vedere că toate sondajele dau că va fi un scor foarte strâns în turul doi. Membrii grupării cirminale ȘOR niciodata nu ies din camapnie electorală . Ei sunt non-stop în campanie. S-au încheiat alegerile, a doua zi ei sunt iar în campanie electorală. De aia sunt vizbili, de aia prind la anumite pături sociale. Vor începe pregătirile pentru alegeri parlamentare, care și reprezintă marea miza pentru Republica Moldova. Dacă Rusia va fi înfrântă în acest weekend nu se va descuraja și va continua să preseze pentru a obține un rezultat similar Georgiei. Georgia e pierdută și Rusia va încerca să facă același lucru și în Republica Moldova”, spune Ioniță.

Sărăcia îi determină pe mulți să își vândă votul. Justiția e într-un proces greoi de reformare. Spațiul informațional e inundat cu tot felul de povești despre cât de rău va fi în UE, deși se vede cu ochiul liber că țările din fostul lagăr socialist care au aderat s-au transformat enorm. De la Moscova, oligarhul fugar Ilan Șor face tot posibilul să arate Moscovei că folosește banii rușilor pentru a deturna parcursul european al Moldovei.

„Gruparea Șor folosește frica pentru a-i convinge pe alegătorii din rețea să meargă la vot și să voteze contra Maiei Sandu. Mesajul sună în felul următor: dacă votați împotriva Maiei Sandu, veți fi scutiți de răspundere; dacă Maia Sandu câștigă, atunci veți ajunge la închisoare. Grupul Șor are și un call-center pentru toți cei care sunt în vizorul autorităților și le oferă consiliere juridică. Peste 100 de mii de persoane au conturi la banca rusă, care lucrează de altfel cu ministerul de război de la Moscova, PROMSVIAZBANK. Practic, erau mai mulți utilizatori la un singur cont, așa că estimarea Maiei Sandu că 300 de mii de voturi au fost compromise e realistă. Poliția și structurile de drept lucrează la turații maxime. Presiunea publică este mare”, explică Radu Osipov.

Care sunt șansele Maiei Sandu la urne

Pentru a-și asigura victoria în alegerile de duminică, Maia Sandu se bazează din nou pe o prezență masivă la vot, inclusiv din Diaspora. 

„Contează foarte mult și mobilizarea la vot și să fim și realiști, Maia Sandu are 42,5% în primul tur. Dacă adaugăm și un procent și jumate de  la candidații pro-europeani ne ducem la 44 -45%. Distanța pentru a trece de 50% ar fi 5-6%. Distanța lui Stoianoglo, care e moartea pasiunii, de aia l-au și retras din spațiul public și nu l-au mai dus la dezbateri, e mult mai mare. Acesta ar trebui să își dubleze scorul. Sigur, e susținut de pro-ruși, a încercat să își obțină susținere dinspre centru, deși azi reafirmă că vrea să se întâlnească cu Putin și să refacă relația cu Rusia. Astfel îsi sacrifică orice posibilitate de a se mișca către centru. Dificultatea rămâne. Niciodată nu poți să scoți în afară posibiltatea, dar în momentul de față, elementele cele mai clare ne arată că Maia Sandu are peste 90% din șanse să câștige. Prezența ar trebui să fie una mare, pentru că în primul tur, deși a fost referendumul, a lipsit miza pentru că lumea credea că va trece cu ușurință. Din punct de vedere al prezidențialelor, miza e viitorul”, explică analistul de politică externă Iulian Chifu.

Și la Chișinău sunt speranțe că mobilizarea la urne va fi chiar mai mare decât în primul tur unde, de exemplu, în Diaspora a fost o prezență record.

„După primul tur și după ce a fost conștientizată dimensiunea fraudei, electoratul s-a mobilizat foarte mult. Cred că vom avea un vot record în diaspora, cred că vom aveam 300.000 de voturi”, spune Tudor Ioniță.

Și dacă câștigă Maia Sandu, pentru pro-europeni e o victorie de etapă

O victorie a Maiei Sandu vine la pachet cu promisiunea unor reforme anunțate deja de președinta Republicii Moldova. Aceasta a vorbit despre reforma Justiției și despre o remaniere guvernamentală. E necesar ca reformele promise, sau parte din ele, să fie vizibile pentru cetățenii Republicii Moldova până la alegerile generale de anul viitor unde Rusia va fi, cel mai probabil, la fel de interesată pentru deturnarea parcursului pro-european.

„Rusia avea toate coorodnatele ca să știe că Maia Sandu va câștiga. Moscova a testat niște lucruri la referendum și niște chestiuni care vor fi utilizate în alegerile generale”, este de părere Iulian Chifu. 

„Cu siguranță, ideea remanierilor a provocat o licărire în ochii alegătorilor, contează la fel de mult și cine vor fi cei care nu se vor mai regăsi în echipa guvernării, dar și ce efect vor avea remanierile, pentru că urmează un an de pregătiri pentru parlamentare. Rusia s-a antrenat acum pentru parlamentare și a demonstrat că ne știe punctele slabe”, spune și Radu Osipov.

 

 

×
Parteneri
x close