Antena 3 CNN Opinii România care contează

România care contează

uniunea europeana getty
Drapelul Uniunii Europene. Foto: Getty
de Adrian Maniutiu    |    23 Aug 2024   •   12:55

Vrei să faci treabă, ca ţară, ca antreprizî, ca grup? În orice, îţi trebuie echipă şi ai nevoie de omul potrivit. Care să înţeleagă, să ştie mersul şi să se priceapă – evident, pentru că altfel n-ar fi “cel potrivit”.

Victor Negrescu, comisar european, cu un portofoliu economic… Aparent, e doar o nominalizare, dar nu e nici pe departe doar atat! E o miscare inteligenta, necesara, strategica, Romania muta excelent pe tabla sahului european.

La Bruxelles, dincolo de praful birocratiei, cercurile puterii se contureaza prin prisma relatiilor personale, interprofesionale. Perceptia si pozitia sunt esentiale. Ca sa contezi, ai nevoie sa fii puternic pe bune, dar tot nu e suficient. Trebuie sa mai si fii perceput, ca atare, tot pe bune. Vrei sa contezi? Ai nevoie de respect, adica sa fii luat in serios, bagat in seama.

Pare trivial, dar in ciuda apetentei noastre de a complica totul, lucrurile sunt simple. Ceea ce separa echipele care exceleaza, livrand rezultate, de cele care produc maculatura si doar se prefac ca functioneaza, se rezuma la o strategie cheie: omul potrivit, la locul potrivit, la momentul potrivit. Acest tip de mutare schimbă dinamica de la o ierarhie tradiționala, politizata, la o abordare puternica si logica, bazata pe cooperare si leadership – castigat pe bune, nu impus sinecurist.

Il cunosc destul de bine. Victor Negrescu e foarte abil si rezilient, a muncit si si-a dovedit competenta si performanta, la Bruxelles, in teren. A crescut organic si si-a castigat respectul si influenta, nu a fost parasutat. Are o reputatie solida, e respectat, e ascultat. E la al doilea mandat in Parlamentul European, al carui Vicepresedinte este. Spre deosebire de alti comisari ai Romaniei, am speranta ca va trage pentru interesele Romaniei, in aceste momente foarte importante. Am incredere ca le va apara.

Puterea si pozitia asta de forta, din care poti sa schimbi lucruri, se castiga; prin reputatie, seriozitate, prestanta, actiuni, pricepere. In cel mai oportun moment al Romaniei din toata istoria noastra de pana acum (niciodata nu ne-a mers atat de bien, niciodata nu am fost atat de „pe val” si niciodata nu am avut perspectivele de a fi, in urmatorii ani, un player continental ultra relevant si puternic economic) avem sansa unui comisar cu un portofoliu economic, unul capabil si care sa traga pentru Romania. Stiu, Victor Negrescu e foarte tanar, dar acesta e un mega avantaj! E de bine, eu sunt increzator.

Si inca ceva, legat de Victor Negrescu: stie si intelege economia, gandeste economic, e un bun negociator, care gandeste aplicat si rational. Tine de normalitate, stiu, dar e tot mai rar, credeti-ma, mai ales la politicienii care sunt azi in Europa, la butoane. Cei mai multi sunt pafaristi, gandesc viciat si sunt mancati de caria populismului, fara niciun sambure de patriotism real si legitim, fara pragmatismul economic, atat de esential mai ales in aceasta perioada.

Totul incepe si se termina cu economia, cu banii. Ca e social, ca e politic, ca e geostrategic… Un portofoliu economic, pentru un comisar european roman, este – strategic vorbind – miscarea de care aveam nevoie, mai importanta in contextul de azi decat ar fi fost vreodata. Nu stiu cum priviti voi situatia dar ar trebui sa o vedem la fel.

Acum, incepe meciul. Sper sa se confirme numirea, ar fi o super veste. Sper ca Victor Negrescu sa se impuna ca MVP, vedem impreuna in urmatoarele luni, in urmatorii ani! Ii tin pumnii si ii imprumut, precaut, increderea mea! Astept sa confirme.

Hai Romania!

×
Citește mai multe din Opinii
» Vezi toate știrile din Opinii
Cele mai noi știri
Parteneri
x close