Bogdan Botezatu spune pentru RFI Romania că pănă acum câțiva ani oamenilor nu le-ar fi păsat de colectarea datelor personale, dar scandalurile în care a fost implicată rețeaua de socializare au schimbat atitudinea utilizatorilor.
Facebook încearcă să lămurească situaţia şi să liniştească utilizatorii care au început deja să ia calea produselor concurente, după „uraganul” stârnit de noile clauze obligatorii din condiţiile de utilizare ale WhatsApp.
Cum ați caracteriza noile condiții de utilizare ale WhatsApp anunțate de Facebook? Violeta Cincu i-a adresat această întrebare directorului de cercetare al companiei Bitdefender, Bogdan Botezatu, care i-a răspuns:
"Condițiile de utilizare a platformei au fost schimbate pentru a aduce un plus de valoare afacerilor, nu utilizatorilor de rând. Practic infrastructura acestei platforme ar fi trebuit să raporteze informații în platforma mamă, Facebook. Ceea ce unii utilizatori au perceput ca fiind foarte intruziv din cauza celebrelor scandaluri ca Cambrigde Analytica și ale altor situații în care Facebook a fost prins colectând informații. Dacă ar fi să caracterizez eu acești termeni și condiții aș spune că sunt naturale pentru o companie care face bani din agregarea informației. În orice interacțiune cu platforma, produsul principal este utilizatorul nu informațiile pe care noi le partajăm pe respectiva rețea. E natural pentru companii să încerce să facă bani chiar dacă acest lucru înseamnă încălcarea intimității și confidențialității conversațiilor utilizatorilor".
Furtul "secretelor" de către Facebook! Zvon, fakenews sau realitate?
"Depinde cum o privim. Depinde ce înțelegem noi prin secret. Au fost numeroase situații în care rețelele sociale au agregat mult mai multe informații decât ar fi avut nevoie ca să funcționeze!Un exemplu clar poate fi situația în care Facebook a folosit ramele foto pentru a înregistra conversații și pentru a vedea ce se întâmplă în jurul respectivelor ramelor foto.
Dacă suntem persoane cu ceva bagaj de secrete ar fi foarte bine să fim foarte atenți ce anume partajăm în mediul online, lângă tehnologiile pe care le avem în casă. Uneori companiile care ne furnizează respectivele tehnologii sunt foarte interesate de colectarea acestor informații chiar dacă nu știu ce valoare au aceste informații pentru noi sau pentru ceilalți din jur".
Cât de amplu e fenomenul dezertării din WhatsApp? Cazuri izolate sau fenomen?
"Aparent este vorba de un exod de populație care va folosi alte servicii în paralel cu acest serviciu de mesagerie instant, fie va termina complet legăturile cu WhatsApp. De exemplu, zilele trecute, cei de la Signal, o platformă concurentă care se bazează pe confidențialitate și intimitate au declarat că serviciile lor au fost luate cu asalt și că numărul de utilizatori care își făceau cont pe platformă depășea capacitatea de procesare. E un fenomen extraordinar care pare să aibă multe beneficii de securitatea informații. Dacă până acum nimeni nu își punea problema despre ce informații trimitem pe rețelele sociale, la un moment dat schimbarea unei politici de confidențialitate ale WhatsApp forțează oamenii să își creeze conturi pe rețețe sociale mult mai sigure, proiectate pentru intimitate, cu mare respect pentru informațiile utilizatorilor. Ceea ce e un lucru foarte bun la sfârșitul zilei".
Continuarea pe radu-tudor.ro.