Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, miercuri, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:
- Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO;
- Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.
"Elementele care vor fi prezentate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării prezintă cel puțin trei componente esențiale.
Șeful Statului Major al Apărării va prezenta membrilor CSAT situația militară reală, pe baza informațiilor obținute de la aliați.
Toți membri CSAT trebuie să știe elementele concrete de pe teren și ce decizii trebuie luate la noi, în România, după aceste informații esențiale.
În al doilea rând, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, vor prezenta toate datele de legătură și decizii cu Cartierul General al NATO.
În permanență, România este în contact cu toți aliații. Urmează ca, în scurt timp, Cartierul General al NATO să decidă dacă va activa forța de răspuns a NATO, care să întărească flancul de est al alianței, flanc pe care se află și România”, a spus Radu Tudor, miercuri, la Antena 3.
"A treia componentă foarte importantă: în cazul în care situația de securitate din Ucraina se degradează foarte puternic, vom vedea dacă ne vom confrunta cu un val de refugiați și care este responsabilitatea, dar și implicarea Ministerului de Interne în primirea și găzduirea acestui val de refugiați din Ucraina", a punctat Radu Tudor.
"Îi îndemn pe români să nu fie speriați. Facem parte din cea mai importantă alianță.
Toți aliații noștri din NATO vor fi prezenți pe teritoriul României. Rusia nu va face absolut niciun pas și niciun gest agresiv față de noi, câtă vreme îi avem pe toți aliații noștri aici, întărind apărarea noastră și apărarea flancului estic", a conchis Radu Tudor, după cum scrie şi pe blog.