Antena 3 CNN Opinii Radu Tudor: ”Scad puternic prețurile la gaz și energie!”

Radu Tudor: ”Scad puternic prețurile la gaz și energie!”

Radu Tudor
3 minute de citit Publicat la 11:48 30 Aug 2022 Modificat la 11:49 30 Aug 2022
radu tudor
Sursa foto: Antena 3

Uniunea Europeană pregătește ”o intervenție de urgență și o reformă structurală a pieței energiei electrice”, a cărei funcționare este foarte criticată de unele dintre statele membre ale UE pe fondul creșterii prețurilor, a anunțat, luni, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP. 

Reforma, cerută de multă vreme de Franța, dar care este disputată de unele state membre, va fi pe agenda discuțiilor în cadrul reuniunii miniștrilor europeni ai Energiei din 9 septembrie, la Bruxelles. 

”Creșterea prețurilor energiei electrice arată clar limitele funcționării actuale a pieței. Acesta a fost conceput într-un context foarte diferit”, a explicat președinta Comisiei Europene în cadrul unei conferințe la Bled, Slovenia. 

”De aceea elaborăm în prezent intervenția de urgență și reforma structurală a pieței”, a mai spus von der Leyen, fără alte detalii. 

 Data de 9 septembrie a fost anunțată luni de ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. 

De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz a cerut luni statelor membre să convină ”rapid” şi ”în mod coordonat” asupra unei reforme, deoarece actualul sistem ”nu poate fi descris ca funcțional dacă duce la prețuri atât de mari la energie electrică”. 

Solicitările de schimbare a pieței comune a energiei electrice cresc pe măsură ce, după șase luni de război din Ucraina, prețurile energiei au ajung la niveluri record, ridicând temeri cu privire la o explozie a costului vieții în iarna viitoare. 

Duminică, cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut UE să ”separe prețul electricității de cel al gazului” pentru a ”opri această nebunie”. Potrivit acestuia, această separare va fi supusă negocierilor din 9 septembrie. 

Anul trecut, într-o declarație comună publicată în octombrie 2021, nouă state membre, inclusiv Germania, s-au opus cu înverșunare oricărei reforme a pieței energiei electrice, considerând că sistemul actual este eficient în ”ceea ce privește contribuția la inovație” și ”facilitarea tranziției” către energia verde, scrie news.ro 

Prețurile ridicate la energie, care-i afectează pe europeni, trebuie rezolvate la nivelul UE, a afirmat luni premierul ceh Petr Fiala, a cărui țară asigură semestrul acesta președinția Uniunii Europene, transmite Reuters. 

Vineri, Petr Fiala informase că Republica Cehă va convoca o reuniune de urgență a miniștrilor Energiei din UE, consacrată creșterii prețurilor energiei în urma invadării Ucrainei de către Rusia. 

Decizia de convocare a acestei reuniuni intervine pe fondul încercărilor statelor membre ale UE de a-şi reduce dependența de Rusia în materie de aprovizionare cu petrol şi gaz. 

Într-un mesaj pe Twitter, Fiala a precizat luni că a discutat din nou cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

“Înaintea Consiliului Energiei al UE, vrem să găsim împreună cu liderii UE un mod de a ajuta cetățenii şi companiile”, a declarat premierul ceh. 

Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene “să decupleze prețul energiei electrice de cel al gazelor”, pentru a scădea facturile la curent. 

Săptămâna trecută, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru gazul natural în Europa, cotațiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro pentru un Megawatt oră (MWh). În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotațiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro/MWh. 

În ultimele săptămâni, piața s-a înăsprit și mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă şi uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producția de energie hidro şi nucleară. Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creștere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere. 

În Europa, prețurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflației ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurența cu Asia pentru asigurarea livrărilor. 

Aprovizionarea cu gaze rusești rămâne la un nivel redus, iar în septembrie sunt așteptate fluxuri mai scăzute din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanță. 

“Pur şi simplu Europa nu are acces la livrări alternative, pentru a compensa declinul aprovizionării cu gaze rusești. Gazele naturale lichefiate au ajutat la umplerea depozitelor europene de gaze”, a apreciat Samantha Dart, director în cadrul Goldman Sachs Group Inc, scrie Agerpres. 

×
Etichete: radu tudor
x close