Ca şi Victor Ponta, înainte de deveni lideri, Traian Băsescu şi Crin Antonescu erau în partidele lor nişte rebeli, cu gură mare, buni comunicatori. Alegerea ambilor, ca şi a lui Victor Ponta acum, s-a produs peste noapte, aproape ca o supriză, oricum fără ca mulţi s-o fi prevăzut cu puţin timp în urmă. Da, toţi trei sunt produsul sistemului politic vechi de 20 de ani dar au ceva în plus care vorbeşte şi despre viitor. Ştiu cel mai bine să se bată, printre altele, şi cu mai noua armă a politicii de la noi, numită frust, ?ba, pe-a mă-tii!?. Scuze.
Şi-acum câteva lucruri pe care le uită sau nu le înţeleg cei care văd în alegerea lui Victor Ponta o întoarcere în trecut a PSD.
- Dacă Victor Ponta reprezintă trecutul de ce n-a candidat Adrian Năstase care nu e o copie ci chiar originalul acestuia? Pentru că n-ar fi câştigat, e răspunsul corect. De aia s-a şi retras cu cinci zile înainte de congres, de aia s-a şi codit atât până să anunţe la un moment dat că va candida. Pentru că şi-a dat seama în final că nu are şanse. Da, dar?
- Dar Năstase n-ar fi câştigat pentru că are probleme cu justiţia şi acest lucru ar fi afectat în continuare imaginea partidului, răspund în continuare ceilalţi. Altfel, spun ei, pesediştii l-ar fi votat fără probleme, pentru că, nu-i aşa, după experimetul ratat cu Geoană tânjeau din nou după vechea orânduire din partid. Răspunsul meu: uitaţi-vă în toate sondajele de opinie din ultimii ani şi vedeţi popularitatea lui Adrian Năstase. Vă spun eu: nu depăşeşte 20 de procente la nivelul întregului electorat, iar printre liderii PSD e depăşit mereu de cel puţin patru-cinci. Pentru majoritatea românilor Năstase e istorie, la fel cum e şi pentru majoritatea pesediştilor. Are legătură şi cu DNA-ul, evident, dar problemele cu justiţia sunt efectul şi nu cauza impopularităţii sale. Oamenii cred că el e vinovat şi de aceea are dosare şi nu că i s-au făcut dosare pentru a se sugera că e vinovat. De aia nu mai e atât de popular nici printre pesedişti, pentru că pesediştii ştiu ei înşişi poate mai bine decât restul ce-a însemnat guvernarea Năsatse din punctul de vedere al corupţiei. Dacă sunt de partea sa în lupta cu Băsescu, sunt pentru că se simt şi ei ameninţaţi, mulţi de posibilele abuzuri ale ?justiţiei lui Băsescu?, şi nu pentru că îl consideră pe Năstase o simplă victimă nevinovată a acesteia. Vorbiţi între patru ochi cu pesediştii, de la mic la mare, şi vă convingeţi. În concluzie, Năstase n-ar fi avut nicio şansă de a redeveni preşedintele PSD, pentru că PSD, vorbesc aici de o majoritate, nu-l mai consider viabil. Vor deja altceva. Da, dar?
- Dar, spun mulţi, acest altceva, respectiv cel pe care l-au ales acum, Victor Ponta, nu e cu nimic mai presus de Adrian Năstase şi ceilalţi. E din acelaşi aluat, doar ceva mai frumos ambalat. Iar faptul că e tânăr nu are nici o relevanţă. Ponta e o simplă ?păcăleală de imagine?. Aşa a fost considerat de la bun început şi Mircea Geoană şi totuşi a fost dat jos chiar de cei pe care urma, conform raţiunii pentru care a fost scos în faţă, să-i acopere. Iar Mircea Geoană chiar şi-a făcut treaba. A fost şi a rămas până la capăt o simplă marionetă în mâinile baronilor din PSD. Dacă-i aşa, de ce nu l-au lăsat pe Geoană în continuare, că doar e deja verificat. De ce au preferat unul care abia urmează să probeze ceea ce Geoană face de mult, şi anume să joace după cum îi cântă adevăraţii stăpâni ai partidului? Pentru că era prea uzat, ar fi un răspuns. Dar ce garanţii au ei că Ponta nu şi-o va lua în cap şi-i va pune la respect? Aici e mai greu de dat un răspuns iar dacă te uiţi la personajul Victor Ponta parcă e chiar riscant să afirmi cum că ar exista vreuna. Noul lider al PSD e notoriu pentru tupeul şi gura sa spartă dar puţini ar putea susţine că e şi slab. Că e o simplă portavoce a cuiva. E pesedistul de notorietate naţională cu cele mai multe luări de poziţie contrare sau alternative poziţiei oficiale a partidului, fără a putea fi asimilat, cel puţin după 2004, vreunei găşti sau tabere anume. Ştiu, pare riscant să spui asta despre un tânăr cu faţă de adolescent întîrziat, dar cred că Victor Ponta e dispus şi capabil să facă faţă, public sau în lupta strict internă, oricărui lider PSD, începând cu Ion Iliescu, pe care de altfel nu de puţine ori l-a criticat sau ironizat fără prea mari reţineri. Da, dar?
- Dar Victor Ponta va trebui să asculte de ordinele celor care l-au sprijinit decisiv să ajungă în fruntea PSD pentru că altfel tot ei îl pot schimba. Teoretic, da. Practic e mai greu dacă nu aproape imposibil. Niciunul dintre liderii care au participat la victoria lui Ponta nu e în stare prin ceea ce reprezintă la nivelul partidului să-l dea jos, pentru că niciunul nu are suficientă autoritate şi influenţă pentru a o face. Iar partidul e atât de fragmentat, din toate punctele de vedere, încât o coalizare a unei majorităţi în acest scop e extrem de dificilă. În plus, fragmentarea, sau federalizarea PSD, e dublată de lipsa unei alternative consensuale. Nu există la ora actuală şi nici nu pare să ridice capul de pe undeva un alt pesedist capabil să satisfacă cerinţele de putere şi influenţă ale majorităţii găştilor din partid. Ponta a reuşit pentru că pe lângă dorinţa de schimbare a lui Geoană a funcţionat şi un consens în legătură cu abilităţile sale, politice şi de comunicare, dovedite în timp. Acestea l-au ajutat să câştige şefia PSD şi tot acestea îl pot ajuta să fie un lider de partid pe picioarele lui.
Raul Zan