Poate că bugetul educaţiei e prea mic şi că studenţii au dreptate să protesteze din acest motiv. În mod sigur însă acest buget, mic sau nu, e în mare parte cheltuit inutil. Dacă ar fi în cunoştinţă de cauză, studenţii ar protesta, poate, şi pentru că o mare parte din buget e irosită în van. Le dau acestor studenţi câteva argumente.
Rata de promovare de la ultimul bacalaureat, situată undeva în jur de 50%, demonstrează că statul a cheltuit mulţi bani în mod inutil cu studiile liceale ale unora care nu au rămas nici măcar cu nişte cunoştinţe de bază.
Un raport din anul 2008 al Comisiei Europene arată că 53% din elevii români sînt “analfabeţi funcţionali”, adică nu sînt în stare să înţeleagă un text pe care îl citesc. Pentru comparaţie, în Finlanda analfabeţii funcţionali reprezintă doar 4,8% dintre elevi, de peste 10 ori mai puţini decît în România.
Atât rezultatele ultimului examen de titularizare al profesorilor cât şi numărul mare de universitari plagiatori dovediţi constituie buni indicatori ai calităţii formatorilor din sistemul de educaţie, la toate nivelele sale.
Citeşte mai mult aici.