Antena 3 CNN Opinii Onoarea lui Ciucă, invers proporțională cu flexibilitatea coloanei vertebrale: roagă politicieni ratați să refacă Alianța Dezastrului

Onoarea lui Ciucă, invers proporțională cu flexibilitatea coloanei vertebrale: roagă politicieni ratați să refacă Alianța Dezastrului

paul stanescu psd facebook
Social-democraţii spun că guvernarea PNL-USR a luat printre cele mai mari împrumuturi din istoria țării. Sursa foto: Facebook | Partidul Social Democrat
06 Aug 2024   •   16:19

După ce timp de doi ani liberalii au declarat că își doresc să continue guvernarea alături de PSD pentru a asigura stabilitatea țării, acum, când alegerile se apropie, liderii PNL au decis că este momentul să joace la două capete: să stea la guvernare alături de PSD și să înceapă negocierile pentru un eventual guvern de dreapta, după alegerile parlamentare. 

Onoarea lui Nicolae Ciucă, la fel ca și cartea nelansată, par a fi doar sloganuri de campanie care vor fi date uitării a doua zi după alegeri. 

Liderii PNL au defilat cu rezultatul alegerilor europarlamentare din 9 iunie, scrutin la care PSD și PNL au candidat în alianță și care le-a adus liberalilor un scor nesperat de mare, având în vedere că au reușit să trimită în Parlamentul European opt europarlamentari. 

Conform sondajelor, șansele liberalilor, dacă ar fi candidat singuri, ar fi fost considerabil mai reduse. Rezultatele alianței electorale au fost și argumentele pentru care PNL, în frunte cu Nicolae Ciucă, au considerat că e nevoie de o continuare a guvernării alături de PSD. 

„Ar fi o mare greşeală ca această coaliţie politică să nu continue guvernarea şi să nu continue să asigure stabilitatea politică a ţării”, a spus Nicolae Ciucă, la începutul lunii iunie, întrebat la Realitatea TV dacă actuala coaliție va continua și după alegerile parlamentare. 

Ciucă, negocieri pe toate flancurile. Liderul liberal a găsit „Curaj” la Cosette Chichirău 

Așa cum a declarat în urmă cu câteva zile, Nicolae Ciucă a început discuțiile cu partidele de dreapta. 

Deși toată lumea s-ar fi așteptat ca la masa negocierilor să stea partide parlamentare sau măcar relevante precum USR, PMP sau foștii liberali regăsiți în Forța Dreptei, spre surprinderea tuturor, Ciucă a început discuțiile cu un partid local, din Iași, condus de Cosette Chichirău. 

Un partid care la nivel național este inexistent, iar la nivel local a reușit să strângă 15.000 de voturi la alegerile locale. Scopul acestor discuții este unul singur: scoaterea PSD de la guvernare. 

„Avem discuții despre un proiect de dreapta, nu există acum detalii despre structura parlamentară sau candidat la prezidențiale. 

Este doar o discuție preliminară pentru a vedea cum putem după alegerile parlamentare să nu mai avem PSD la guvernare”, a spus Chichirău, la finalul discuției cu Nicolae Ciucă. 

Aceste discuții, cu orice partid de dreapta, arată disperarea pe care Nicolae Ciucă o are pentru a rămâne în funcția de președinte PNL, chiar dacă pierde alegerile din această iarnă. 

Guvernarea de dreapta, o rețetă testată și eșuată dezastruos pentru țară

Chiar înainte de a începe, o posibilă guvernare de dreapta PNL-USR-PMP-alții readuc în memoria românilor perioada guvernării 2020-2021, doi ani marcați de certuri și orgolii între cele două partide, PNL și USR, dar și de măsuri și decizii politice controversate pentru români. 

Guvernarea Cîțu a fost singura care a înghețat pensiile pentru seniori și, mai mult, a vrut plafonarea pensiilor la 9,4% din PIB, în condițiile în care media UE este de peste 12% din PIB.

Coaliția PNL-USR a acordat cea mai mică majorare a salariului minim de la contraperformanța Guvernului Cioloș, de doar 150 de lei. Cu PSD la guvernare, cifrele sunt de 9 ori mai mari, majorarea fiind de 1350 de lei în ultimele 12 luni. 

Deși au declarat că sunt guvernarea care a făcut cele mai multe investiții din perioada post-decembristă, cifrele sunt la jumătate față de actualul Executiv. 

În primul semestru din 2021, Guvernul Cîțu investise suma de 21,35 mld. lei, în aceeași perioadă din 2024, Guvernul Ciolacu a investit 46,3 mld. lei.

Prejudiciul bugetar al coaliției PNL-USR este încă vizibil, date fiind recordurile negative înregistrate în acea perioadă. A fost guvernarea care a luat printre cele mai mari împrumuturi din istoria țării, care a produs cel mai mare prejudiciu bugetului public prin achiziția de vaccinuri COVID, cu mult peste populația totală a României.

Iar două dintre cele mai importante sectoare strategice ale țării, agricultura și energia, au fost puse la coada listei de priorități. 

Cabinetul Cîțu nu a prevăzut niciun euro din PNRR pentru agricultură, în condițiile în care efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai vizibile și ne afectează prin temperaturi extreme și secetă. În același timp, a susținut liberalizarea haotică a pieței de energie sistemului energetic, ale căror creșteri au aruncat în aer inflația. 

PSD, doar o soluție salvatoare pentru PNL

Guvernarea USR-PNL s-a dovedit a fi un dezastru, marcată de incoerență și conflicte interne care au pus în pericol bunul mers al țării. În acest context, intervenția PSD a fost văzută de mulți drept o soluție salvatoare, aducând o necesară stabilitate politică și economică. 

Nicolae Ciucă a ajuns, de altfel premier, doar pentru că social-democrații au avut încredere în liderul PNL, fiind un militar de carieră pentru care cuvântul dat era mai presus de orice.

Intrarea PSD la guvernare a venit într-un context extrem de dificil, acaparat de o serie de crize suprapuse precum pandemia, criza din energie și o instabilitate economică. 

„Cel mai important lucru pe care l-a uitat domnul Ciucă este că a uitat să întrebe şi românii şi din interiorul graniţelor ţării, şi din afara graniţelor ţării. Guvernări de dreapta am mai avut: Orban, Cîţu, ne-au ţinut în casă, ne-au pus botniţe, deficitul bugetar a făcut explozie, a fost peste nouă, ne-am împrumutat fără număr cum spun unii. 

Dacă ne uităm foarte atent la ce se întâmplă astăzi, eu cred că, sunt convins, nu cred, că Guvernul Marcel Ciolacu va fi unul dintre cele mai bune guverne pe care le-a avut România din 1990”, a declarat secretarul general al PSD, Paul Stănescu.

Intrarea la guvernare a PSD a adus câteva schimbări notabile precum: stabilitate politică, măsuri economice eficiente sau investiții record, dar și măsuri economice necesare pentru redresarea situației. Aceasta arată că, uneori, soluțiile pragmatice și echilibrate sunt necesare pentru a naviga prin perioade de criză și instabilitate.

Într-o perioadă în care onoarea ar trebui să fie un fundament al oricărei guvernări, Nicolae Ciucă continuă să demonstreze că aceasta este doar un slogan de campanie. Deși a promis transparență și integritate, guvernarea sa alături de PSD și negocierile cu diverse formațiuni din dreapta spectrului politic pun sub semnul întrebării angajamentele sale.

×
Subiecte în articol: PSD Nicolae Ciucă economie Paul Stănescu
Citește mai multe din Opinii
» Vezi toate știrile din Opinii
Cele mai noi știri
Parteneri
x close