Antena 3 CNN Opinii Nu-l mai îmbătaţi pe Crin!

Nu-l mai îmbătaţi pe Crin!

Nu-l mai îmbătaţi pe Crin!
02 Aug 2010   •   13:02

Un mod sigur de-a te păcăli cu un sondaj e să ignori cifrele care vorbesc despre cei care tac. Iată cifrele unui sondaj recent și cum a fost el interpretat de majoritatea analiștilor și politicienilor.

PSD are aproape 40 la sută din opțiunile electoratului, PNL circa 21 la sută, iar PDL a scăzut dramatic la doar 13,7%. Ce înțelege, spre exemplu, Crin Antonescu din aceste cifre care seamănă de altfel cu rezultatele unui alt sondaj de opinie puțin mai vechi? L-am auzit aseară la Sinteza Zilei spunând că pur și simplu, PSD și PNL vor rămâne ?singurele partide dominante? de pe scena politică. Wrong!

Dacă Antonescu ar fi citit mai bine sondajul cu pricina ar fi observat, undeva în subsolul prezentării lui, și alte cifre, mult mai interesante. La întrebarea privind intenția de vot pentru partide, 61 la sută din electorat fie nu ar vota (32%), fie nu e hotărât (21%), fie refuză să răspundă la această întrebare(8%). Iar un asemenea procent de ?Românie tăcută? eu n-am întâlnit niciodată în vreun sondaj de opinie în ultimii 20 de ani. E un record la distanță de orice altă cifră mai veche.

Deci cît au efectiv PSD, PNL și PDL din opțiunile românilor? E un calcul simplu: pentru PSD spun că ar vota cam 15 %, pentru PNL, circa 8 %, iar pentru PDL , aproximativ 5%. Dacă cu 8 la sută intenții de vot PNL se vede deja partid dominant pe scena politică, asta e problema lui. Dar realitatea e alta și viitorul ceva mai pesimist.

Iată alte cifre care dau o imagine mult mai corectă asupra dezastrului în care ne aflăm și din care Crin Antonescu ar putea trage concluzii mult mai pertinente. 63 la sută dintre români spun că o duc mai rău sau ?mult mai rău? decât anul trecut. Și mai mulți, adică 71 %, spun același lucru despre viitorul lor. Cel mai ?popular? politician de la noi este Victor Ponta, umăr la umăr cu Crin Antonescu. Cât e cota lor de încredere în rândul electoratului? Aproape 21 la sută! Repet, e vorba de cei mai populari politicieni ai momentului!

Tot Crin Antonescu vorbea aseară la Sinteza Zilei despre necesitatea alegerilor anticipate, și pentru Parlament și pentru Președinție, ?care să dea o nouă expresie de putere politică, în conformitate cu actuala opțiune a electoratului?. Wishfull thinking, vorba englezului, sau, pe românește, vise plăcute, domnule Antonescu! Precum reiese și din cifrele prezentate mai sus, actuala opțiune a electoratului sună prost pentru toate partidele, fie ele dominante sau nu, și pentru absolut toți politicienii.

Da, vreo 51 la sută spun că vor înlocuirea actualului govern, ceea ce e de un maxim bun simț, dar unor alegeri anticipate nu le văd rostul nici măcar 2 la sută dintre români. Și e absolut de înțeles, dacă știm și vrem să citim corect un sondaj și nu ne îmbătăm doar cu cifrele care ne convin. Majoritatea covârșitoare a românilor nu mai cred nici în unii, nici în ceilalți, iar asta ar trebui să fie prima grijă a lui Crin Antonescu. Altfel, cu sau fără alegeri anticipate, rămânem în exact aceeași situație.

Raul Zan

×
Subiecte în articol: Crin Antonescu Raul Zan
Citește mai multe din Opinii
» Vezi toate știrile din Opinii
Cele mai noi știri
Parteneri
x close