Antena 3 CNN Opinii Minerii din Petrila: De la revolta împotriva lui Ceauşescu la galeriile morţii din România europeană

Minerii din Petrila: De la revolta împotriva lui Ceauşescu la galeriile morţii din România europeană

1 minut de citit Publicat la 20:46 15 Noi 2008 Modificat la 20:46 15 Noi 2008
Minerii din Petrila: De la revolta împotriva lui Ceauşescu la galeriile morţii din România europeană

2-3 august 1977 ? Se întâmplă ceea ce se credea că nu este posibil în comunism. 35.000 de mineri s-au revoltat împotriva lui Nicolae Ceauşescu, trimiţând Valea Jiului pe fluxul tuturor agenţiilor de presă din Occident. Ceauşescu a fost nevoit să vină personal în zona Lupeni ? Petroşani ? Petrila, pierzând 45 de minute din viaţă în încercarea de a-i calma pe ortacii furioşi. După evenimentele din 1977, în Valea Jiului au fost aduşi zeci de mii de puşcăriaşi şi deţinuţi pentru a suprima visul de libertate încolţit printre galerii.
13-15 iunie 1990 ? Mineriada care a dus România pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume s-a încheiat brutal, numărul morţilor fiind estimat undeva între 6 şi 100 de persoane, în funcţie de cei care fac numărătoarea. Miron Cozma devine unul dintre cele mai controversate personaje din România, după ce fostul preşedinte Ion Iliescu le mulţumeşte personal ortacilor veniţi la Bucureşti. Ajuns în arest mulţi ani mai târziu, Miron Cozma revine la Petrila abia anul trecut, în vizită la mormântul părinţilor săi.
15 noiembrie 2008 ? 12 mineri din Petrila îşi pierd viaţa în subteran, iar alţi 8 sunt grav răniţi. România este stat membru al Uniunii Europene, dar galeriile din Petrila par desprinse în continuare din întunecatul Ev Mediu. Producţia de cărbune aproape că nu mai contează, iar România este în plină campanie electorală pentru ocuparea fotoliilor de parlamentari. Cea mai evidentă schimbare în zonă de la vizita lui Ceauşescu: oraşul Petrila are site pe internet.

Foto: Mediafax
Bogdan Pitaru, Antena3.ro

×
x close