Prima ieşire publică a preşedintelui Traian Băsescu după alegerile parlamentare a mai liniştit apele în politica românească, chiar dacă de la Cotroceni nu au venit mesaje explicite despre viitorul Guvern. Citit printre rânduri, discursul lui Băsescu elimină o parte din variantele apărute până acum şi poate sugera modul în care vor decurge negocierile dintre partide în perioada următoare.
PD-L, favoritul preşedintelui pentru a da premierul
Traian Băsescu s-a ferit să numească explicit vreun partid atunci când a vorbit de viitorul Guvern şi de funcţia de premier. Totuşi, Băsescu a spus într-un mod cât se poate de direct că Constituţia ?îl obligă? să ţină cont de numărul de mandate repartizate în Parlament, şi nu de numărul de voturi pe care le-a primit un partid. În aceste condiţii, primul pe listă se află PD-L, care are cu trei mandate mai mult în Parlament decât Alianţa PSD-PC, care a obţinut cel mai mare număr de voturi. În aceste condiţii, déjà toate partidele au înţeles că cel mai probabil Băsescu va nominaliza un premier de la PD-L ?cel mai târziu până pe 15 decembrie?.
Varianta unui Guvern minoritar PD-L a căzut
Odată dilema premierului rezolvată, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să ofere şi sugestii cu privire la posibilele alianţe post-electorale. În discursul de la Palatul Cotroceni Băsescu a vorbit de un Guvern cu sprijin puternic în Parlament, pentru a putea face faţă situaţiei de criză economică în care se află ţara. Aşa că, din start, pornind de la declaraţia preşedintelui, reiese că varianta cu un guvern minoritar PD-L a căzut. Mai rămân aşadar două variante sugerate de Cotroceni: Guvern PD-L ? PSD sau Guvern PD-L ? PNL.
Alianţe scuzate de ?interesul naţional? şi ?criza economică?
În acest punct dilemele încă mai persistă. Ambele variante par viabile dacă ar fi să luăm în vedere mesajele transmise de preşedinte. Varianta unui Guvern PD-L ? PSD este mai apropiată de discursul ţinut de Băsescu la Cotroceni, deoarece în acest caz ar fi vorba de o majoritate confortabilă în Parlament (în jur de 70%). Totuşi, cu puţin timp înainte să aibă loc discursul preşedintelui, Emil Boc transmitea un mesaj ferm către PNL: liberalii sunt prima opţiune a PD-L. Ştiut fiind faptul că partidul condus de Emil Boc este cel mai apropiat de Cotroceni, acest mesaj a avut cu siguranţă şi girul preşedintelui. În aceste condiţii, ambele variante de guvernare par posibile. Cât priveşte nepotrivirea doctrinară din aceste asocieri, Băsescu a pregătit déjà scuza: ?interesul naţional? şi starea de criză în care se află economia.
Verdictul poate fi amânat până săptămâna viitoare
Avem aşadar după mesajul preşedintelui Traian Băsescu problema premierului rezolvată şi pe jumătate problema viitoarei Alianţe de guvernare. Cel puţin din punctul de vedere al Cotroceniului. Totuşi, nu este exclusă nici o alianţă PSD ? PNL, deşi în acest caz preşedintele Traian Băsescu a dat de înţeles că nu va sprijini această formulă. Vineri vor avea loc consultările oficiale dintre preşedinte şi partidele politice. Fiecare va sta câte o oră la Cotroceni, întâlnirea părând a fi una formală, atâta timp cât disponibilitatea pentru eventuale alianţe este transmisă înainte de poza de grup de la Cotroceni. După aceste întâlniri, Traian Băsescu va mai rosti un discurs în care va analiza toate ofertele. Rămâne de văzut dacă mesajul său va lămuri pe deplin şi misterul viitoarei majorităţi parlamentare, sau va prefera să amâne verdictul pe săptămâna viitoare.
DISCURSUL PREŞEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU ? PARTEA I
DISCURSUL PREŞEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU ? PARTEA A II-A
Bogdan Pitaru, Antena3.ro