"La sfârșitul anului 2019, șomajul în România era sub 4% (3.9%).
Pentru finalul anului în curs se prognozează o rată a șomajului spre 8%! Iar această cifră nu cuprinde sutele de mii de români întorși în țară la începutul pandemiei și nici situația incertă a contractelor suspendate.
Analizând datele concrete, se poate estima că, în realitate, România se confruntă cu un şomaj real de aproximativ 10%. Cifra este alarmantă.
Efectele nocive ale șomajului – presiunea pe bugetul public, scăderea nivelului general de trai, deprecierea globală a poziției angajatului în raport cu angajatorul, tensiuni sociale etc. – sunt discrete pe termen scurt. Însă, pe măsură ce timpul trece, iar rezervele individuale și ale statului se consumă, impactul general asupra economiei și societății poate deveni devastator.
O cifră a șomajului de 10% este imposibil de administrat, pe termen lung, cu o economie în declin și un buget public afectat de un deficit record.
Fără a dori să alarmez pe nimeni, semnalez că, dacă nu transformăm crearea de locuri de muncă într-o prioritate națională, în mai puțin de șase luni ne vom confrunta cu o criză socială explozivă!"