Antena 3 CNN Opinii Cum l-au tratat comuniştii pe Antonescu şi capitaliştii pe Stănculescu

Cum l-au tratat comuniştii pe Antonescu şi capitaliştii pe Stănculescu

2 minute de citit Publicat la 12:30 16 Oct 2008 Modificat la 12:30 16 Oct 2008
Cum l-au tratat comuniştii pe Antonescu şi capitaliştii pe Stănculescu

În orice perioadă de criză, şefii Armatei sunt cei mai expuşi deciziilor momentului. O scurtă privire aţintită înspre istoria recentă a românilor arată sumbru din acest punct de vedere. Mareşalul Ion Antonescu a fost împuşcat după sfârşitul celui de-al doilea război mondial, generalul Vasile Milea s-a sinucis în condiţii suspecte la Revoluţia din decembrie, iar generalul Victor Athanasie Stănculescu a ajuns, după 18 ani de procese, în închisoare. Toate aceste persoane au fost tratate diferit şi contextual de istorici. Au fost, pe rând, eroi ai patriei, sau criminali de război. Deocamdată, manualele de istorie nu s-au pus de acord asupra rolului lor în evenimentele care au influenţat România în ultimii zeci de ani.
Din punct de vedere militar, destinul generalului Stănculescu pare cel mai tragic. Ajuns la o vârstă înaintată, peste 80 de ani, acesta se vede nevoit să îşi petreacă nopţile în puşcărie. În acest context, este de amintit declaraţia acestuia dinaintea arestării: "Îmi pare rău că nu am fost tratat ca un general şi nu am fost condamnat la moarte". Spre deosebire de Stănculescu, mareşalul Antonescu a fost condamnat la moarte şi executat din ordinul ruşilor şi al comuniştilor care preluaseră puterea în România după cel de-al doilea război mondial. Diferenţe de nuanţă şi regim.
Deşi Antonescu a fost pur şi simplu împuşcat, iar Stănculescu, beneficiarul noului regim capitalist din România modernă, doar condamnat la 15 ani de închisoare, modul în care au fost date aceste sentinţe pun la îndoială intenţia de a afla adevărul despre evenimentele în cauză. Astfel, în cazul procesului mareşalului Antonescu, toţi istoricii vorbesc de o sentinţă dată înainte de a fi judecată cauza. În cazul generalului Stănculescu, justiţia română s-a perpelit 18 ani în decizii îndoielnice, menite să arunce procesul acestuia în derizoriu. Generalul a fost, pe rând, condamnat, graţiat, trimis la psihiatru şi, într-un final, încarcerat.
Ironia destinului, generalul Stănculescu a ajuns în puşcăria în care, acum 50 de ani, era executat mareşalul Antonescu. Diferenţele de nuanţă dintre procesele militarilor în comunism şi capitalism nu împiedică însă punerea la îndoială a soluţiilor găsite. Aşa cum doar mareşalul Antonescu nu poate fi singurul vinovat pentru deciziile României din al doilea război mondial, aşa nici generalul Stănculescu nu poate fi unicul responsabil pentru dramele din timpul Revoluţiei române. Poate că manualele de istorie ale viitorului vor reuşi să elucideze cu exactitate faptele celor doi militari. Până atunci, rămân semnele de întrebare şi de îndoială din prezent, care nu fac altceva decât să adâncească şi mai mult misterul într-o chestiune în care toată lumea doreşte doar aflarea adevărului.
EXECUŢIA MAREŞALULUI ANTONESCU

ARESTAREA GENERALULUI STĂNCULESCU

Bogdan Pitaru, Antena3.ro

×
x close