Antena 3 CNN Opinii Cu legea pe viaţă călcând

Cu legea pe viaţă călcând

2 minute de citit Publicat la 16:54 06 Oct 2010 Modificat la 16:54 06 Oct 2010
Cu legea pe viaţă călcând

Dacă-i asculţi pe cei care au elaborat-o, respectiv actualii guvernanţi, ar trebui să înţelegi că e vorba de un act de echitate şi justiţie socială. Legea pensiilor, tocmai avizată de Curtea Constituţională, prevede printre altele eliminarea aşa ziselor ?pensii speciale? (sau ?nesimţite? cum o tot turuie Boc de vreo doi încoace), de care beneficiază parlamentarii, magistraţii, cei din armată, poliţie şi încă câteva categorii profesionale de ?nişă?.

Corect, dacă facem abstracţie de restul legii, şi tocmai asta îşi doresc cei ce au redactat-o şi votat-o în Parlament. Numai că tocmai restul e cu adevărat important şi nu pentru că asta susţine opoziţia ci pentru că aşa stau lucrurile din orice unghi le-ai privi în mod onest.

Eliminarea pensiilor speciale se putea face rapid şi fără prea mult scandal printr-o simplă modificare legislativă care ar fi trecut Parlament, sunt convins, cu destulă uşurinţă. Puţini şi-ar fi asumat riscul politic de a le susţine în continuare, măcar pentru faptul că, din punct de vedere electoral, cei ce beneficiază de asemenea pensii reprezintă o cantitate de voturi neglijabilă. În schimb cei ce le doresc eliminate chiar contează pentru orice partid, fie el la putere sau în opoziţie.

Dar nu aici e problema ci, cum spuneam, în restul legii. Care ce spune, în principal? Spune faptul că vârsta de pensionare creşte cu 3 ani la bărbaţi şi cu 7 ani la femei, respectiv de la 62 şi 58 de ani la 65 de ani pentru ambele sexe. Cu alte cuvinte, mai mulţi ani de muncă, mai puţină pensie.

Mai pe şleau, dacă vreţi, viaţă mai grea şi mai scurtă. Nu e nevoie de calcule sofisticate ca să demonstrezi aşa ceva. Speranţa de viaţă a românilor nu va creşte nici în 50 de ani cu 3 ani la bărabaţi, respectiv 7 ani la femei, ceea ce înseamnă că perioada de beneficiu a unei pensii se reduce pe măsură. şi mai înseamnă că de fapt contribuim de-acum înainte cu mai mulţi bani pentru o pensie mai mică.

Nu e un paradox. E vorba de faptul că statul va încasa practic mai mulţi bani decât până acum de la fiecare dintre noi, şi ne va returna, sub formă de pensie, o parte tot mai mică. Aici e adevărata miză a noii legi a pensiilor şi nu în partea cu cele ?speciale?.

Guvernanţii nu mai au bani, habar n-au cum să scoată economia din criză, au împrumutat tot ce se mai poate cu costuri exorbitante pe care le vom plăti tot noi, au mărit şi TVA, au mai introdus tot felul de biruri iar acum au trecut la adevăratul mare jaf.

Cu legea pe viaţă călcând, cam astă ar trebui să fie moto-ul noii legi a pensiilor. Mai trebuie doar s-o promulge preşedintele. Ceea ce e foarte probabil să se întâmple. Dar asta nu înseamnă că ea e cumva fatală. E la fel de probabil să nu mai ajungă să fie aplicată. Dar despre asta vom vorbi cu altă ocazie.

Raul Zan

 

×
x close