- Parlamentul adoptă o Lege prin care salariile profesorilor sunt majorate cu 50%.
- Preşedintele promulgă Legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%.
- Legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% e publicată în Monitorul Oficial şi intră în vigoare.
- Guvernul emite o Ordonanţă de Urgenţă prin care amână aplicarea Legii privind creşterea salariilor profesorilor cu 50%, intrată deja în vigoare.
- Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care se amână aplicarea Legii privind creşterea salariilor profesorilor cu 50% e publicată în Monitorul Oficial şi intră în vigoare.
- Senatul respinge Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care se amână aplicarea Legii privind creşterea salariilor profesorilor cu 50%.
- Avocatul Poporului contestă la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care se amână aplicarea Legii privind creşterea salariilor profesorilor cu 50%.
- Guvernul emite o nouă Ordonanţă de Urgenţă prin care se aprobă majorarea salariilor profesorilor cu 28%, act normativ ce abrogă prima Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care se amână aplicarea Legii privind creşterea salariilor profesorilor cu 50%.
- Curtea Constituţională declară neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care se amână aplicarea Legii privind creşterea salariilor profesorilor cu 50%, act normativ deja abrogat de noua Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care se aprobă majorarea salariilor profesorilor cu 28%.
Recapitulând, o lege publicată în Monitorul Oficial a fost blocată de o Ordonanţă de Urgenţă publicată şi ea în Monitorul Oficial, ordonanţă contestată la Curtea Constituţională şi apoi abrogată de o nouă Ordonanţă a Guvernului, pentru ca prima Ordonanţă deja abrogată să fie declarată neconstituţională de Curtea Constituţională. Dincolo de discuţiile infinite despre necesitatea acestor legi şi ordonanţe, privind la ceea ce se întâmplă cu actele normative, cum mai poate spera cineva la aplicarea legii în România?
Bogdan Pitaru, Antena3.ro